Evropská unie omezí bonusy pro bankéře výší jejich platu

28.02.2013 15:07

PatriaOnline: Evropská unie omezí od počátku příštího roku bonusy pro bankéře výší jejich základního platu. Předběžně se na tom dnes v noci dohodli zástupci členských zemí sedmadvacítky a Evropský parlament (EP). Je to nejpřísnější omezení platů finančníků na světě a vychází vstříc rozhořčení politiků a veřejnosti nad praktikami finančního sektoru od finanční krize roku 2008. Dohoda ale může ještě zostřit napětí mezi EU a Británií a zvýšit odpor Britů k Bruselu. 

"Poprvé v dějinách regulace finančního trhu EU stanovíme hranici pro bonusy bankéřů," uvedl v prohlášení rakouský zákonodárce EP Othmar Karas, který pomáhal dohodu zprostředkovat. "Máme všechny podstatné části dohody," potvrdil novinářům výsledky nočního jednání unijní komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. 

Limity pro prémie jsou platné automaticky, ale akcionáři bank budou moci odměny zvýšit až na dvojnásobek základního platu. Dohodu, která bude součástí širší bankovní legislativy, musí schválit většina členských zemí EU. 

Pravidla budou platit pro všechny banky působící v EU, ať mají ústředí kdekoli, stejně jako pro pobočky evropských bank v zahraničí. "Žádné výjimky nebudou," řekl Karas. 

Nová pravidla jsou porážkou pro Británii, která se dlouho podobnému omezení snažila zabránit. Ve finanční metropoli Londýně pracuje na 144.000 bankéřů a statisíce dalších lidí působí v příbuzných profesích. Finanční sektor londýnské City se na ekonomice země podílí asi osmi procenty. 

"Politické mínění v Británii a v londýnské City to může posunout k ještě většímu nepřátelství vůči EU, než je tomu teď," konstatoval Charles Grant z organizace Centre for Economics and Business Research. Britský premiér David Cameron minulý měsíc v zásadním vystoupení slíbil, že pokud se mu nepodaří přimět EU k zastavení a zvrácení centralizace, vyhlásí v příštím volební období referendum o setrvání země v unii. 

Ostré kritice podrobil plán na omezení prémií bankéřů populární londýnský starosta Boris Johnson. Důsledkem tohoto kroku bude podle něj jen odchod bankovního podnikáni z EU do Curychu, Singapuru a New Yorku a prohloubení odporu Britů k Bruselu. 

"Lidé si budou klást otázku, proč máme zůstat v EU, jestliže tam pokračují v tak průhledně sebezničující politice. Brusel nemůže mít pod kontrolou globální trh bankovních talentů, Brusel nemůže diktovat platy bankéřů celého světa," řekl Johnson. "Je to zřejmě nejbláhovější opatření, jak Evropy vzešlo do doby, kdy se (císař) Dioklecián pokoušel zmrazit ceny potravin v římské říši," dodal starosta. 

Jeden z poslanců Evropského parlament signalizoval, že dohoda by se ještě mohla změnit, a poukázal na "výhrady" některých zemí EU. Cameron naznačil, že Británie se bude snažit o změnu dohody na schůzce ministrů financí EU příští týden v Bruselu. 

Podle řady expertů ale finanční sektor na omezování odměn odpoví vypracováním ještě složitějších struktur odměn, které vesměs zachovají jejich původní výši, jako se to stalo po posledním pokusu EU o omezení prémií. V opačném případě by musely mezinárodně působící banky z EU odejít, protože by přestaly být globálně konkurenceschopné.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.