Lidé mají stovky genetických defektů, dokazují vědci

14.12.2012 08:22

Novinky: Dokonale zdraví, krásní a úspěšní jedinci často zdánlivě vyvracejí rčení: Nikdo není dokonalý. Ovšem genetici v nové studii dokazují, že i tací mají překvapivě mnoho genetických defektů, všeobecně jich má každý z nás stovky.

Skutečnost, že genetické chyby se najdou u každého, byla i dříve všeobecně přijímána, nicméně počet genetických chyb se většinou určovala nepřímo a uváděly se odhady od stovky do dvou set u průměrného člověka.

Tým na cambridgeském institutu pod vedením Chrise Tylera-Smithe porovnával DNA od 179 dobrovolníků z USA, Japonska, Číny a Nigérie. “Průměrný člověk má ve svých genech kolem 400 defektů, a přinejmenším pár z nich patří k mutacím, které vyvolávají nemoci,” uvedl Tyler-Smith.

A přestože každý měl alespoň jednu mutaci, která vyvolává nějakou nemoc, nikdo z testovaných touto nemocí netrpěl. Všichni byli zdraví a spokojení. A z toho odborníci odvozují i důvod ke spokojenosti. Přítomnost určité genetické mutace neznamená sama o sobě, že u jedince příslušný neduh propukne. Hodně závisí i na vnějších podmínkách či životosprávě.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.