Policie vyšetřuje bývalého místopředsedu ERÚ Němečka. Firmě E.ON měl "půjčit" půl miliardy

27.02.2013 14:35

PatriaOnline: Energetický regulační úřad podal trestní oznámení na svého bývalého místopředsedu Blahoslava Němečka. "Jednalo se vlastně o takovou půjčku ve výši stovek milionů korun od spotřebitelů zadarmo," říká předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Zákazníci na jihu Čech a Moravy možná v roce 2011 zaplatili na účtech za elektřinu o 550 milionů korun víc, než měli. 

Na možné machinace s distribučními poplatky upozornila šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková již na počátku února. 

A jak se HN podařilo zjistit, trestní oznámení se týká bývalého místopředsedy úřadu Blahoslava Němečka a společnosti E.ON Distribuce. 

"Ano. Ke konci ledna jsme podali trestní oznámení na bývalého člena vedení Energetického regulačního úřadu," říká předsedkyně Vitásková. 
 
Podle ní nalezli pracovníci úřadu smlouvu, která jedné z distribučních společností dovolovala na rok 2011 nastavit nepřiměřeně vysoké poplatky za distribuci. I přesto, že pak byly v dalším roce nastaveny opět nižší a zákazníkům se peníze vrátily, firmě to pomohlo s jejím cash-flow. 

"Jednalo se vlastně o takovou půjčku ve výši stovek milionů korun od spotřebitelů zadarmo," říká Vitásková. Že se jedná o Němečka a firmu E.ON, ovšem odmítá potvrdit s tím, že věc nyní projednávají orgány činné v trestním řízení. 

Podle informací HN se mělo jednat o smlouvu „Postup řešení platební bilance společnosti E.ON Distribuce, a.s., na rok 2011“. Ta měla firmě dovolit v roce 2011 rozúčtovat konečným zákazníkům skrze distribuční poplatky 550 milionů korun. Obdobně chtěl podle trestního oznámení Němeček zajistit pro E.ON 78 milionů korun na krytí vícenákladů z podpory obnovitelných zdrojů. 
 
Němeček, který je dnes manažerem týmu regulačního poradenství v energetice společnosti Ernst & Young, obě tvrzení ale odmítá. "Nic o tom nevím, rozhodně jsem nikdy nikoho nezvýhodňoval. Zatím neznám detaily a nikdo mne v celé věci nekontaktoval, trestní oznámení tak komentovat nemůžu," řekl HN. 

Obdobně mlčí i E.ON. "Nevím o tom, že by se zmiňované oznámení týkalo ať už naší společnosti E.ON Distribuce nebo pana Němečka," říká mluvčí E.ON Vladimír Vácha. "Zatím jsme nebyli nikým kontaktováni. A pokud nebudeme seznámeni se spisem, musím to nechat bez komentáře," dodává. 


A podobně hovoří i tehdejší šéf Němečka a předchůdce Vitáskové Josef Fiřt. "Neznám detaily. Ale pod mým vedením bylo vše na úřadě nastaveno naprosto transparentně," říká. Poukazuje také na to, že poplatky se často nastavovaly dopředu a ne vždy bylo možné vše přesně odhadnout. 

Distribuční společnosti tak například vykazovaly "ztrátu" za obnovitelné zdroje ve výši několika miliard korun. Nikdo jednoduše nepředpokládal takový boom zelené energie v letech 2009 a 2010 a poplatky firmám spotřebitelé v rámci tzv. korekčního faktoru splácí ještě letos. Ale i proto by se distribučním firmám půl miliardy na vykrytí cash-flow mohlo hodit. 

Seriál trestních oznámení 

Trestní oznámení na Blahoslava Němečka není první, které Alena Vitásková za ERÚ podala. A ani jediné trestní oznámení v posledních pár týdnech. Před několika týdny například oznámila, že na základě interního auditu úřad zjistil chybné nastavování výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů v letech 2005 až 2011. A spotřebitelům tak měla vzniknout škoda přesahující 160 miliardkorun

Ve stejné době podali zástupci solárníků žalobu na Vitáskovou kvůli údajům, jež dodala Ústavnímu soudu pro posouzení dopadů 26procentní srážkové daně na větší elektrárny postavené v letech 2009 a 2010. Údaje z ERÚ prý byly zmanipulované. 

A aby toho nebylo málo, na konci minulého týdne přišlo s trestním oznámením na ERÚ i politiky sdružení neúspěšných investorů do fotovoltaiky SNIFE. Ti doplatili na radikální změny zákonů v roce 2010, kvůli kterým měli přijít o investované desítky milionů korun.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.