RBS prohloubila ztrátu, vyčlenila přes miliardu liber na kompenzaci klientů

28.02.2013 13:00

PatriaOnline: Největší britská banka ve vlastnictví státu Royal Bank of Scotland ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vyčlenila dalších 1,1 miliardy liber na odškodnění klientů a navýšila tak celoroční ztrátu na více než dvojnásobek. Akcie RBS za posledních 12 měsíců posílily téměř o 20 procent, dnes po výsledcích ztrácejí přes 2 procenta. 

Čistá ztráta za loňský rok se prohloubila na 5,97 miliardy liber z 2 mld. GBP v předchozím roce. Analytici (dle mediánu odhadů v průzkumu Bloomberg) počítali se ztrátou ve výši 5,1 mld. GBP. Celoroční provozní zisk vzrostl na 3,46 miliardy liber z 1,8 mld. GBP v roce 2011, z toho provozní zisk v divizi investičního bankovnictví vzrostl na 1,5 mld. GBP z 900 milionů GBP. Banka plánuje snížit objem aktiv v divizi zhruba o 20 miliard liber a také prodat svůj podíl v americké divizi s cílem navýšit kapitál. RBS v loňském roce zaúčtovala také ztrátu 4,65 miliardy liber z přecenění vlastních dluhopisů. 

Největší britské banky, včetně RBS a Lloyds, již zaúčtovaly celkem ztrátu převyšující 12 miliard liber plynoucí z kompenzace klientů, jimž prodaly nevhodné úvěrové pojištění, nařízené regulátory. Celkový náklad RBS na kompenzace klientů se vyšplhal na více než 2 miliardy liber. 

RBS přijala v roce 2008 pomoc od britské vlády ve výši 45,5 miliardy liber. Vláda je od té doby akcionářem banky s podílem zhruba 81 procent a tlačí ji k prodeji aktiv a posílení kapitálové pozice. Guvernér Bank of England Mervyn King v listopadu řekl, že se britské banky musí obrnit proti případným ztrátám a požádal finančního regulátora FSA o přezkoumání kapitálových pozic jednotlivých finančních ústavů. 

Ukazatel jádrového kapitálu Tier 1 banky RBS vzrostl ke konci roku na 10,3 procenta. V souladu s přísnějšími požadavky Basel III ale kapitálový poměr činil 7,7 procenta, což je méně než požadované minimum 8,5 procenta. 

„Spolu se zbytkem bankovního sektoru čelíme problémům týkající se naší reputace, spolupracovali jsme s regulátory ve snaze napravit své minulé chyby,“ uvedl výkonný ředitel banky Stephen Hester. RBS byla zapletena do kauzy ohledně manipulace s globálně používanými úrokovými sazbami Libor, v níž jí úřady v únoru přisoudily druhou nejvyšší pokutu v rámci kauzy ve výši 612 milionů dolarů. Švýcarská UBS se zavázala k zaplacení 1,5 miliardy dolarů,Barclays v červnu zaplatila zhruba 450 milionů dolarů

325 mil. USD z celkové částky, kterou RBS zaplatí, je určeno americké Komisi pro termínové obchodování s komoditami (CFTC), dalších 150 milionů USDministerstvu spravedlnosti a zbylých 137 mil. USD (asi 87,5 mil. GBP) udělil bance zaplatit britský regulátor FSA. Podle prohlášení CFTC nejméně od roku 2006 několik traderů RBS manipulovalo se sazbami ve prospěch svých obchodních pozic.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.