Sonda Cassini objevila na Titanu první mimozemskou řeku

14.12.2012 08:19

Novinky: Ne jen nějaký vyschlý kaňon, ale opravdové 400 kilometrů dlouhé koryto řeky s přítoky a meandry, ve kterém sice neproudí voda, ale nejspíš kapalná směs metanu a etanu. Tak vypadá první mimozemská řeka, kterou astronomové odhalili na nových snímcích ze sondy Cassini, která zkoumá Saturnův měsíc Titan.

Řeka, která tak trochu připomíná zmenšený Nil, protože ji také korunuje dobře viditelná delta, ještě více "pozemšťuje" Titan, o němž se dlouhodobě spekuluje jako o možném nositeli primitivních forem života. Ačkoli jde jen o přirozený satelit, je Titan větší než například planeta Merkur a má na rozdíl od pozemského Měsíce atmosféru s klimatem a možná i aktivní tektonikou.

"Přes patrné malé meandry relativní rovnost údolí řeky naznačuje, že sleduje trasu nějakého zlomu, a podobně jako jiné velké řeky se vlévá do moře," vysvětluje ve zprávě ESA Jani Radebaugh, člen týmu mise sondy Cassini z Brigham Young University v USA.

 

Tvrzení, že v korytě řeky proudí kapalná látka, vědci odvodili z toho, že snímek zachycuje hladký povrch po celém toku - tak by byl zachycen i u pozemských řek při obdobném snímkování.

Saturnův měsíc Titan, tečka v popředí je měsíc Enceladus

Saturnův měsíc Titan, tečka v popředí je měsíc Enceladus

FOTO: fotobanka Profimedia

Průzkumy Titanu již dříve potvrdily výskyt kapalin na jeho povrchu. Pouze se na rozdíl od země nejedná o vodu, ale o uhlovodíky, především etan a metan.

Možnou obdobu koloběhu vody, jaký známe ze Země, na Titanu už signalizovaly dva roky staré fotografie srážkových systémů s deštěm. V roce 2008 potvrdilo infračervené snímkování přítomnost kapalného etanu v jezeře Ona Lacus na jižní polokouli.

"Radarový snímek řeky pořízený sondou Cassini je dalším fantastickým svědectvím o dynamickém prostředí, jaké jsme nejprve poznali ze záběrů roklí a kanálů, jež pořídila sonda Huygens,” řekl výzkumník ESA Nicolas Altobelli.

Mise Cassini-Huygens je společným projektem NASA, ESA a Italské vesmírné agentury (ASI). Dvojsonda byla vyslána v roce 1997 k průzkumu Saturnu a jeho měsíců. Planetární modul Huygens byl určen k průzkumu atmosféry Titanu a úspěšně přistál na jeho povrchu v roce 2005.


 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.