Američan Best varuje před budoucností a promluvil o tom, kdo řídí vládu

28.04.2012 09:36

 

ParlamentniListy: Vláda vydržela. Ve speciálu Hyde Parku host pořadu Erik Best komentoval budoucí výhledy dvojkoalice a nastínil i názor na to, jak se bude vyvíjet krize globálního kapitalismu. Podle něj nás růžová budoucnost nečeká.
Podle Erika Besta není velký rozdíl oproti tomu, co tu bylo před dvěma týdny. Situace je prakticky podobná. Jediné, co se stalo, je, že se zapomnělo na Víta Bártu. „Vliv Víta Bárty zůstane, bude méně viditelný,“ naznačuje zahraniční novinář dlouhodobě žijící v České repubice.
Dalším rozdílem mezi současnou vládou a tou s Věcmi veřejnými je, že se oslabila pozice premiéra. „Tím, jak ustupoval ze svých rozhodnutí, je pan premiér oslabený. Toho budou chtít využít odbory, stejně jako poslanci rozhodující o osudu vládních zákonů,“ míní žurnalista a politog.
John by měl vysvětlit, co si představuje pod pojmem konstruktivní opozice
Překvapením pro něj bylo, že Radek John hlasoval proti vládě. „Bude muset vysvětlit, co to znamená konstruktivní opozice, když hned při první příležitosti hlasuje proti existenci vlády jako takové,“ upomíná Best na slova předsedy VV, že jeho strana bude konstruktivní opozicí, která se bude klonit tu k vládním, tu k opozičním návrhům.
Nejen pro VV, ale pro celou řadu poslanců se s novým vládním seskupením uvolní ruce. „Ti, co byli proti církevním restitucím a dalším problematickým bodům vládního programu, budou moci hlasovat svobodně,“ domnívá se Erik Best.
ro vládu jediný způsob, jak přežít a zbavit se Bárty, soudí o rozštěpení VV Erik Best
Celou vládní šarádu a hektický rozchod s částí VV hodnotí ovšem Erik Best jako zdařilý politický tah. „Je to jediný způsob, jak se mohla vláda zachránit a zbavit se Bárty,“ uznává Best, že kdyby představitelé událostí posledních dní nezosnovali puč v koaliční straně Věci veřejné, byla by vláda odsouzena k spolupráci s odsouzeným Vítem Bártou.
Podle Besta přitom nevíme, co se během uplynulých dvou týdnů odehrávalo na pozadí politických událostí. „Buď je to plán pana Bárty, který to udělal, aby se na něj zapomnělo, nebo to udělala paní Peake, aby se zachránila, nebo se jednoduše dohodli Nečas s Kalouskem a Peake jak se zbavit Bárty,“ uvažuje host Hyde Parku.
Vláda nechce nikomu nic vysvětlovat a nemá žádnou koncepci, obává se americký novinář
Problém na straně vlády je, že Nečasův kabinet prý nemá ochotu vysvětlovat svoje reformy a ani koncepci, kterou by občanům představil. „Proč nám pan Kalousek neukáže rozpočty na další roky, proč nevidíme, co se kde přesně v rozpočtu bere a za co se z něj utrácejí peníze a jak se budou utrácet jinak,“ ptá se Erik Best.
Dle mínění amerického novináře Petr Nečas nikomu nic nevysvětluje. Kroky vlády nechápou odbory ani zaměstnavatelé. „A když se odboráři se zaměstnavateli takhle vzácně shodnou, je to alarmující,“ dodává host Hyde Parku.
 
Jako v Rusku, i u nás táhnou církve a vláda za jeden provaz
A tak jediným obhájcem vlády jsou církve, které v současném kabinetu vidí poslední naději na majetkové restituce. V tomto ohledu Erik Best dodává na adresu vládní a církevní spolupráce pichlavou poznámku: „Už je to jako v Rusku, kde je vláda a církev spojená a zastávají podobný politický program.“
Každopádně právě na otázce církevních restitucí se ověří, jak moc je 105 poslanců, kteří dnes vládě vyjádřili důvěru, jednotných. Podobným ožehavým tématem budou daně a důchodová reforma.
Právě proti důchodové reformě, církevním restitucím i daňové politice státu se ostře vyjadřují odbory. A dodávají, že vláda je zbytečně rozhazovačná. Erik Best má ovšem i o odborech své mínění.
 
Z krize je třeba hledat morální východiska, věří Best
„Odbory jsou celou dobu součástí establishmentu, mají místa v dozorčích radách a podílely se na dvacetileté historii české transformace. Kdyby nebyly součástí establishmentu, tak by křičely proti korupci a rozhazování státu už dávno, když se dalo ještě něco udělat,“ je přesvědčený Erik Best.
Teď už nejen v Česku podle Besta šance na záchranu už asi není. „Ke změnám systému dojde, ale obávám se, že ne k lepšímu. S nadsázkou bych se mohl ptát, kdo bude příští český diktátor,“ netají skepsi k vývoji demokracie u nás i ve světě americký novinář.
Podle něj bude potřeba přehodnotit, co se stalo za posledních padesát let a najít nějaká morální východiska. „Křesťané nejsou křesťanští, židé židovští a muslimové muslimští. Politici už nejsou šancí pro občany a lidé, kteří se nechovají morálně, profitují díky svému jednání na těmi, kteří se morálně chovají,“ uzavírá skeptickou situaci západního světa Erik Best.
 
Kdo je kmotr a kdo ne. Novinář konečně řekl jména
Zveřejněné odposlechy mezi lobbistou Romanem Janouškem a pražským exprimátorem Pavlem Bémem vrátily do diskusí o politice pojem kmotr. Expremiér Mirek Topolánek toto označení nově přišil podnikatelům Babišovi a Tykačovi, americký novinář žijící v Praze Erik Best by ale právě tuto dvojici mezi kmotry nezařadil.
Pojem „kmotr“ vnesl do české politiky v roce 2009 tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek. Na listopadovém kongresu občanských demokratů se tehdy obecně vyjádřil o osobách spojujících byznys s politikou, kteří skrytě či v čele některých orgánů řídí dění v jednotlivých krajích. V souvislosti se zveřejněnými odposlechy lobbisty Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma se o rolí „šedých eminencí“ začalo znovu mluvit.
 
Americký novinář Erik Best je v nedělních Otázkách Václava Moravce podle váhy neformálního vlivu rozkastoval na kmotry a kmotříčky a ve stejném duchu navázal bývalý premiér Topolánek v rozhovoru pro MF Dnes. „Bylo to podobné, jak jsem o tom mluvil já, jen on to trochu posunul tím, že vyjmenoval konkrétně kmotry Tykače a Babiše. Ale já bych právě je mezi kmotry nedal,“ říká pro ParlamentníListy.cz Best, který v Česku žije už od roku 1991.
 
Na silnou pětku Tykač ani Babiš nemají
Podle něj jsou miliardáři Pavel Tykač a Andrej Babiš zvláštní skupinou či podskupinou. „Myslím, že Babiš ani Tykač nemají takovou širší ´rodinu´, kterou mají ty větší finanční skupiny. Já tam vidím pět ´rodin´ – PPF, J&T, Penta, Bakala a Komárek. Každý to ale rozděluje jinak,“ uznává absolvent politologie z Georgetown University, že jeho dělení vlivných nemusí být jediné.
„Velký rozdíl mezi kmotry a kmotříčky je ten, že ti nahoře – ta pětice velkých – mají skutečný byznys. Janoušek není žádný průmyslník, nemá za sebou pojišťovny, doly, plynovod a podobně. Zatímco ti skuteční boháči něco takového mají. Mají širokou strukturu, velké projekty, velké podniky. Ti malí kmotříčci takové postavení nemají,“ vysvětluje Best, jak k rozdělení na malé a velké kmotry došel.
 
Možná končí éra kmotříčků, ne však kmotrů
Za první krok k omezení vlivu kmotrů považuje, že se o nich začíná veřejně hovořit. „Ti největší kmotři měli zatím trošku protekci, měli vliv na stát. To, že o nich teď mluví i Topolánek, je velmi pozitivní,“ míní novinář, ale za konec jejich éry to nepovažuje. „Možná končí éra kmotříčků, ale určitě ne kmotrů. Teď jsme svědky toho, že kmotři se snaží vystrnadit kmotříčky, protože trh je z hlediska peněz čím dál menší. Boj o peníze je o to větší, a tak ti největší chtějí vyštvat ty menší,“ upozorňuje vydavatel zpravodajského bulletinu Fleet Sheet.
Podle Besta je v boji o moc, pozice a peníze zapotřebí na dotyčného upozornit, aby mu uvedené bylo možné odebrat. „Nejsem si jistý, že primární cíl je poukázat na ty lidi. Spíš primární cíl je odstranit je. Ale to můžete udělat jen tím, že něco zveřejníte. Ale jsou to spojené nádoby. Něco podobného možná v menší míře než v Praze se stane i v regionech,“ říká pro ParlamentníListy.cz Best s tím, že v Praze je soustředěna moc a peníze, takže je přirozené, že to začíná právě tam.
 
Ani kauzy kmotrů z politické mapy ODS nevymažou
Pokud by se podařilo rozkrýt či zničit většinu struktur a vazeb, co zde po léta fungovaly, doplatila by na to nejspíš ODS, která je s nimi nejvíce spojovaná. Naskýtá se otázka, kdo by u voličů zaplnil prostor, pokud by se občanští demokraté stali z výše uvedeného důvodu nevolitelnými. „Já jsem trošku skeptický, co se týká zániku ODS. Už se to předpovídalo několikrát,“ neodepisuje americký novinář nejsilnější vládní stranu, která je stále silnější než TOP 09.
„Kalousek chce zvýšit daň, a to nikdo nechápe. Takže přírůstky a ztráty voličů si obě tyto strany mezi sebou vynulují. Pokud to bude pokračovat jako dosud, tak čekám pro ODS maximálně úbytek v řádu jednotek procent. Premiér Nečas poměrně dobře zvládá kauzu Béma požadavkem na jeho odchod ze sněmovny. To bude vnímáno pozitivně a navíc každý ví, že ti dva se nikdy moc nemuseli. Takže si myslím, že Nečas s Bémem nebude tolik spojený,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz na závěr svého zamyšlení o kmotrech Best.
 
Novinář Best: Kalousek i Nečas to věděli. Peake je loutka a vedou ji jiní
Podle amerického novináře Erika Besta, který dlouhodobě žije v ČR a sleduje i komentuje tuzemskou politickou scénu, se ani po rozštěpení Věcí veřejných a vytvoření nové platformy vládní situace nezlepší.
I proto, že vznik celého uskupení byl v područí starých struktur. Kromě Víta Bárty, který vznik sdružení inicioval, o něm prý dopředu věděli i čelní členové vlády. Třeba premiér Petr Nečas (ODS), nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).
 
Poté, co opadl počáteční šok z rozštěpení Věcí veřejných a vzniku nové politické platformy Karolíny Peake, se v souvislosti s ní nabízí řada otázek. Jde o projekt jednotlivce, nebo předem promyšlený krok učiněný na objednávku? Věděli o plánované akci Peake vládní politici, třeba premiér Petr Nečas (ODS) nebo šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09)?
Pokud ano, může za vznikem platformy stát korupční jednání? To vše zajímalo ParlamentníListy.cz, které po odpovědích pátraly u amerického novináře, jenž dlouhodobě žije v ČR, Erika Besta.
 
Za vším stojí Bárta. Věděli to i další
Ten soudí, že vznik platformy Peake byl dlouhodobě promýšlený a plánovaný krok. "Bylo to naplánováno, i ze strany Víta Bárty," řekl ParlamentnímListům.cz americký novinář. "Bárta to chtěl, chtěl to i Kalousek s Nečasem, samozřejmě to chtěla i Peake," dodal s tím, že je otázka, jakou roli ve vzniku "své" platformy hraje právě Peake.
"Nejsem si jistý, zda se Peake skutečně chce oddělit, a pokud ano, do jaké míry. Není to úplná loutka, ale částečně určitě ano," dodal Best s tím, že vše z pozadí stále ovlivňuje výhradně Bárta. "Ovlivňuje to supergruru, záleží jen na tom, jak moc, zda ze sta, nebo padesáti procent," řekl redakci novinář.
 
Hádat se budou pořád. Nic se nezmění
A jak hodnotí dopad obratu ve VV na vládní situaci? Prý se nic nezmění. "Pár poslanců Věcí veřejných je stále proti vládě, hádky nepřestanou," dodal s tím, že jediná změna, která nastane v souvislosti se stavem kabinetu je ta, že premiér bude moci říci, že má čistou partu.
 
Podle politologa Petra Jüptnera vyhlídky platformy Peake rozhodně nejsou nadějné. "Šance na to, aby se z ní stala politická strana, je prakticky nulová.  Ti lidé mají odér z Věcí veřejných, u veřejnosti jsou už dost zdiskreditovaní," řekl v minulém týdnu ParlamentnímListům.cz  a dodal, že na to, aby se z platformy vytvořila politická strana, nemá Karolína Peake silnou základnu, o niž by se mohla opřít.
Politolog Jan Bureš soudí, že Karolína Peake svůj krok učinila poněkud nešťastně. A i za to bude pykat. "Oznámit odchod ze strany ve chvíli, kdy je její předseda mimo republiku, mi připadá velmi nešťastné. Je to jistá forma zrady," řekl ParlamentnímListům.cz odborník s tím, že nevěří tomu, že by se Peake podařilo vytvořit novou stranu. "Hovořit o ní jako o Janě z Arku určitě není správné. Nešlo jí o záchranu politiky, ale spíše svého mandátu," tvrdí Bureš.
 
Peake prý žije okamžikem
To Josef Mlejnek si prozatím moc netroufá šance Peake a jejího uskupení odhadovat. "Je předčasné to odhadovat. Myslím, že teď ani sami neví, kam se chtějí ubírat. Mají horizont do voleb, tedy dva roky. Netuší, co bude pak," řekl redakci s tím, že však cokoliv, co vyjde z Věcí veřejných, bude mít těžkou pozici.
"Kredit Věcí veřejných je tak narušený, že Peake bude mít velký problém uspět," řekl redakci odborník s tím, že je však příliš brzo předjímat, jakým směrem se její aktivita vyvine.
 
Peake odchod z VV oznámila minulé úterý. Následně svůj přechod k její platformě potvrdila řada poslanců VV. Třeba Viktor Paggio nebo Jana Suchá.
 
Americký novinář Best o kauze "ne zrovna moc chytré" Parkanové
Poslanci by Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání vydat měli, a pokud by k tomu nedošlo, bude tato kauza v nejvyšších kruzích politiky rezonovat jako varování do budoucna, že ani ministr není nedotknutelný. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz je o tom přesvědčen investigativní novinář Erik Best. Parkanová podle něho v celé kauze hraje roli bílého koně.
Americký novinář Erik Best, který dlouhodobě žije v České republice a pozorně sleduje politické dění, vyslovil domněnku, že místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exministryně obrany Vlasta Parkanová byla v kauze nákupu letadel CASA pouze bílým koněm a skuteční hráči této aféry zůstávají skryti.
Zvedl by Erik Best v roli poslance ruku pro vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání? „Já bych řekl ano. Přestože tam jsou různé pochybnosti, zda měli zpracovávat ten posudek, nebo ne, existují dam další otázky a ty u mě vzbuzují pochybnosti. A v tom je také rozdíl, proč nesouhlasím s tím, co říká Kalousek. Ten to svádí na rozhodnutí na vládní úrovni,“ řekl ParlamentnímListům.cz.
 
Kalousek se prý bojí, jak by Parkanová vypovídala
Pokud by však nakonec poslanci bývalou šéfku resortu obrany k trestnímu stíhání nevydali, může tento případ sloužit i jako varování. „Když Parkanová nebude vydána, tak jen díky těsnému hlasování a další případní ministři v této pozici v budoucnu pochopí, že jsou zranitelní. V jednom z médií se ptali Martince (Tomáš Martinec, šéf policejního protikorupčního útvaru – pozn.red.) na to, co bude dělat, když poslanci Parkanovou nevydají, a on na to odpověděl, že půjdou po někom jiném, kdo by v tom mohl mít také odpovědnost,“ míní známý investigativní novinář.
Do značně razantní politické obrany Vlasty Parkanové se pustil ministr financí Miroslav Kalousek. Best je proto přesvědčen, že Kalousek chce svoji stranickou kolegyni zachránit částečně kvůli tomu, že chápe, že ona je nejslabším článkem, a bojí se, co by u případného výslechu řekla, a že by nedokázala tak dobře mlžit. Zatímco když by prý policie vyslýchala bývalého náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivu nebo Martina Bartáka, tak by výpověď zvládli určitě lépe.
 
„Ohledně toho právního názoru, který si ministr Kalousek nechal vypracovat a který tvrdí, že ministr nemá povinnost nechat zpracovávat odborné posudky o cenách, si myslím, že buď je policie přesvědčená o opaku, anebo že chce tímto způsobem vyvolat určitý rozruch a jít po dalších lidech. A pokud by tato druhá možnost platila, pak to docela funguje, protože to zatím nevypadá, že usvědčí přímo Parkanovou, ale že dostanou někoho jiného,“ předpovídá Best v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz.
 
Policie prý vypotila naprostý nesmysl
Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce za postup v této věci tvrdě kritizoval i policii. „Jestliže se tím policie zabývala dva roky a za tu dobu byla schopna vypotit takový naprostý nesmysl, tak je evidentní, že tam nic jiného nenašla,“ konstatoval ministr.
Na tato slova se stejnou razancí v pondělním Hyde Parku zareagovala bývalá politička a současná právnička Hana Marvanová, podle níž by takové výroky měli být tvrdě politicky odsouzeny.
Členové vlády a koalice by se od toho měli distancovat. To, co říkal, je útok na právní stát. Očekávala bych, že šéf TOP 09 Schwarzenberg ministra Kalouska odsoudí. Kalousek navíc popohnal kauzu ProMoPro, ale když se to týká jeho strany, tak se mu to značně nelíbí. Pokud politici mají pud sebezáchovy, měli by se od toho skutečně ostatní distancovat. Vypadá to tak, že potrefená husa nejvíc kejhá. Navíc Kalousek byl dlouhá léta náměstek na obraně, takže to vypadá, že o tom ví více, než veřejně říká,“ uvedla nekompromisně na ČT24 Marvanová.
 
Parkanová jako loutka, není prý úplně nejchytřejší
V souvislosti s působením Vlasty Parkanové na ministerstvu obrany se objevuje kritika, že dnešní místopředsedkyně sněmovny této oblasti příliš nerozuměla a v mnohém ji proto pomáhal Miroslav Kalousek. „Myslím, že Parkanová není zrovna nejchytřejší a úplně nepochopila všechno, co se tam dělo, což je v tom případě trochu polehčující okolnost, i když by to tak pochopitelně nemělo být, ale jen v případě, že pak bude zažalován nebo usvědčen někdo jiný,“ věří americký žurnalista působící v Čechách.
„Nedávno, když soud jednal o kauze Mostecké uhelné společnosti, tak konstatoval, že ti bílí koně jsou nevinní, protože jestli ti největší hráči nebyli usvědčeni, tak není fér, abychom trestali ty bílé koně,“ srovnává.
 
Podle Bestových slov jde o odvážné tvrzení. Novinář si umí představit, že by to takhle dopadlo i v této kauze CASA, protože každý prý ví, že Vlasta Parkanová není ta, která nese největší podíl viny. „Nejsem jediný, kdo si myslí, že tady hrála roli jakési loutky nebo bílého koně v rukou jiných hráčů,“ dodal k tomu rázně Erik Best.
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.