Antimonopolní úřad zatrhl Drábkovu obří IT zakázku

25.02.2013 13:02

ČT24: Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zakázku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), kterou ještě pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) zadal resort bez výběrového řízení společnosti Fujitsu Technology Solutions. S informací přišel server Novinky.cz s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Pokud bude chtít ministerstvo pod taktovkou Ludmily Müllerové (TOP 09) nový informační systém, bude muset od smlouvy s firmou odstoupit a vyhlásit úplně novou soutěž.

"Rozhodnutí bylo vydáno ve smyslu zákazu plnění ze smlouvy a bude vydáno s odkladným účinkem," cituje server zdroj obeznámený s verdiktem, který dodává, že šlo "o velké porušení zákona o veřejných zakázkách". Podle informací serveru ÚOHS vyhoví navrhovateli, kterým je společnost Student Agency, a zakáže plnit smlouvu. Na novou soutěž bude mít ministerstvo časovou lhůtu, nebo se musí vrátit k původnímu informačnímu systému.

Návrh na zrušení smlouvy MPSV s Fujitsu Technology Solutions inicioval u antimonopolního úřadu Nadační fond proti korupci prostřednictvím firmy Student Agency. Žádal zrušení výběrového řízení a vypsání nové zakázky, čímž se snažil zachránit alespoň 740 milionů z celkově dvoumiliardového obchodu. Majitel firmy Radim Jančura navíc uvedl, že Student Agency je vlastně také softwarovou firmou, protože formálně splňuje podmínky potenciálního uchazeče o zakázku. ÚOHS proto mohl rozhodnout o zrušení smlouvy i dodatků, nikoliv jen o udělení pokuty.

 

"Tady byl plně funkční software, který výplatu dávek řídil. Vyvíjel se 18 let, jeho dopracování by stálo jen desítky milionů," uvedl v dubnu 2012 člen správní rady fondu Stanislav Bernard. Místo toho však podle něj ministerstvo vypsalo zakázku za miliardy bez veřejné soutěže a "navěsilo" ji na rámcovou smlouvu státu, která se týkala dodávání operačních systémů. Vnitro takovou smlouvu podepsalo s Microsoftem, respektive s Fujitsu Technology Solutions. Bernard navíc připomněl, že asi miliardu z částky měla poskytnout Evropská komise. "Je zcela jasné, že při první zevrubné kontrole komise dojde k tomu, že tuto miliardu neposkytne," podotkl.

Fond rovněž kvůli zakázce podal trestní oznámení na ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišku pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace v obchodním styku, přijetí úplatků a další pochybení.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.