Byl Ježíš ženatý? Nově objevený svitek víří debaty

20.09.2012 12:42

ČT24: Boston – Dosud neznámý útržek papyru znovu otevírá diskuse o tom, že Ježíš byl ženatý. Nově odhalený spisek egyptských koptů totiž obsahuje slova: "Ježíš jim řekl: Moje žena…", což zřejmě odkazuje k Máří Magdaléně. Tato slova se píší na svitku zřejmě ze čtvrtého století. Dochoval se ale pouze fragment, který není větší než platební karta. Útržek odhalili odborníci na konferenci v Římě.

"Křesťanské tradice dlouho tvrdily, že Ježíš nebyl ženatý, ačkoli neexistovaly žádné důkazy, že by tomu tak bylo," říká profesorka z harvardské univerzity Karen Kingová. "Toto nové evangelium není sice důkazem, že by byl Ježíš ženatý, ale říká nám, že tato otázka vyvstává jako součást hlasitých debat o jeho sexualitě a manželství," dodává. 

Vědci zatím nezkoumali původ a pravost papyrového svitku. Odborné testy by měly odhalit, jak starý vlastně je. Dokument patří neznámému soukromému sběrateli, který kontaktoval profesorku Kingovou, aby mu pomohla s překladem a analýzou textu. Spisek byl údajně objeven v Egyptě nebo Sýrii. 

Až ve druhém století našeho letopočtu se především teolog známý jako Klement z Alexandrie zasloužil o to, že církev začala prosazovat verzi, že se Ježíš neoženil. Podle profesorky nabízí ale fragment první důkaz o tom, že křesťané v této době stále věřili, že Ježíš byl ženatý. "Církev ovšem podporovala pouze ty hlasy, které věřily, že se Ježíš neoženil. Tento spisek teď ukazuje, že někteří křesťané si mysleli opak," říká Kingová. 

Nový objev tedy znovu víří debaty o celibátu a roli žen v křesťanství. Podle Kingové totiž spisek ukazuje, že tito křesťané věřili, že sexuální jednota a manželství jsou v souladu s křesťanskou vírou. 

Někteří teologové nejsou ale z nového dokumentu nijak nadšení. Profesor Jim West z Tennessee říká: "Prohlášení na papyrovém fragmentu nic nedokazuje. Není to nic víc než výrok 've vzduchu' bez kontextu."

MFDnes: Ježíš Kristus byl ženatý, naznačuje koptský papyrus ze 4. století

Příznivci Dana Browna se chvějí vzrušením, teologové skepticky kroutí hlavou. Za vše může drobný kousek koptského papyru ze 4. století. Několik slov v prastarém jazyce egyptských křesťanů naznačuje, že Ježíš Kristus byl ženatý.

Ten kousek papyru není větší než vizitka a osm řádků koptského písma napsaného černým inkoustem lze přečíst jen pod lupou. Právě tento útržek vzbudil mezi křesťany pocelémsvětě vzrušené napětí. Může za to tento úryvek: "Ježíš jim řekl: 'Má žena'".

"Tento fragment naznačuje, že někteří raní křesťané udržovali tradici, že Ježíš byl ženatý," prohlásila podle BBC profesorka teologie Karen Kingová, která papyrus představila na konferenci v Římě. Domnívá se, že zmiňovanou ženou by nejspíše mohla být Marie Magdalena.
"Křesťané se od začátku dohadovali, jestli mají uzavírat manželství. Teprve stoletpo Ježíšově smrti se začali odvolávat na Ježíšovo manželství, aby podpořili svoje stanovisko," vysvětlila teoložka z Harvardské univerzity.
"Ukazuje to, že pro některé rané křesťany mohl být sexuální svazek v manželství napodobením Božského skutku stvoření a reprodukce, a tím pádem se stal po duchovní stránce správný a vhodný," dodala osmapadesátiletá odbornice na roli žen v křesťanství.
Nic to nedokazuje, tvrdí teologové
Papyrus podle jejího vědeckého týmu obsahuje také náznaky, že Marie Magdalena byla Ježíšovou učednicí. To by mohlo zpochybnit další článek křesťanské věrouky, že mezi Kristovými učedníky žádné ženy nebyly, a vrhnoutnovésvětlo na postavu Marie Magdaleny, která je v Bibli popisována jako napravená hříšnice.
Kingová se domnívá, že její provokativní nález by mohl zažehnout novou debatu o celibátu a roli žen v křesťanství. Mezi teology ale koptský papyrus vzbudil spíše skeptické reakce. "Tvrzení na fragmentu papyru nic nedokazuje. Není to nic jiného než výkřik do vzduchu, chybí tomu potřebný kontext," domnívá se profesor Jim West z Tennessee.
Podle Kingové se na pravosti útržku shodlo několik povolaných expertů. Chce ho ale ještě podrobit dalším testům, především chemickému rozboru inkoustu. Soukromý majitel, který jí ho zapůjčil, chce podle jejích slov zůstat v anonymitě, protože si prý nepřeje být pronásledovaný potenciálními kupci.
Gnostické texty
Zpravodajský portálnbcnewspodotýká, že spekulace o Ježíšově manželství vzbudily už dříve gnostické texty z druhého, třetího a čtvrtého století. Takzvané Evangelium podle Filipa nebo nedávno rekonstruované Evangelium podle Jidáše křesťané neuznávají.
Také text na koptském papyru vykazuje znaky gnostického křesťanství, které zdůrazňovalo mystickou stránku víry a katolická církev ho odsuzovala jako herezi. Tento duchovní proud zdůrazňoval roli žen v Ježíšově životě, především Marie Magdaleny.
Gnostické texty se po egyptských křesťanských klášterech šířily až do roku 367, kdy svatý Atanáš, biskup alexandrijský, určil "oficiální" seznam knih tvořících Nový Zákon a všechny ostatní zavrhl. Některé gnostické texty pak byly zakopány v poušti u hornoegyptského Nag Hammádí, kde část z nich v roce 1945 objevili vědci.
 
Kousek dokumentu, který naznačuje, že Ježíš byl ženatý.
 
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.