Černý den pro bankéře – jejich bonusy budou limitované

28.02.2013 13:30

CT24: Brusel - Evropská unie omezí bonusy pro bankéře. Od příštího roku jejich odměny nebudou moci překročit výši jejich platu. Jde o nejpřísnější omezení platů finančníků na světě. Předběžně se na tom shodli zástupci sedmadvacítky a Evropský parlament. Dohodu, která bude součástí širší bankovní legislativy, musí schválit většina členských zemí Evropské unie. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost začátkem příštího roku. Dohoda ale může ještě zostřit napětí mezi EU a Británií a zvýšit odpor Britů k Bruselu.

"Poprvé v dějinách regulace finančního trhu EU stanovíme hranici pro bonusy bankéřů," uvedl v prohlášení rakouský zákonodárce EP Othmar Karas, který pomáhal dohodu zprostředkovat. "Máme všechny podstatné části dohody," potvrdil novinářům výsledky nočního jednání unijní komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier.

Pravidla budou platit pro všechny banky působící v EU, ať mají ústředí kdekoli, stejně jako pro pobočky evropských bank v zahraničí. "Žádné výjimky nebudou," řekl Karas. Podle Reuters normu přivítá velká část evropské veřejnosti, která se na bankéře od finanční krize v roce 2008 dívá velmi skepticky.

Neúspěch naopak představuje pro britskou vládu, která se dlouho podobnému omezení snažila zabránit i kvůli tomu, že ve finanční metropoli Londýně pracuje na 144 tisíc bankéřů a řada dalších v příbuzných profesích.

 

"Politické mínění v Británii  a v londýnské City to může posunout k ještě většímu nepřátelství vůči EU, než je tomu teď," konstatoval Charles Grant z organizace Centre for Economics and Business Research. Britský premiér David Cameron minulý měsíc v zásadním vystoupení slíbil, že pokud se mu nepodaří přimět EU k zastavení a zvrácení centralizace, vyhlásí v příštím volební období referendum o setrvání země v unii.

Ostré kritice podrobil plán na omezení prémií bankéřů populární londýnský starosta. Důsledkem tohoto kroku bude podle něj jen odchod bankovního podnikáni z EU do Curychu, Singapuru a New Yorku a prohloubení odporu Britů k Bruselu.

Boris Johnson, londýnský starosta:

"Lidé si budou klást otázku, proč máme zůstat v EU, jestliže tam pokračují v tak průhledně sebezničující politice. Brusel nemůže mít pod kontrolou globální trh bankovních talentů, Brusel nemůže diktovat platy bankéřů celého světa. Je to zřejmě nejbláhovější opatření, jak Evropy vzešlo do doby, kdy se (císař) Dioklecián pokoušel zmrazit ceny potravin v římské říši."

Jeden z poslanců Evropského parlament signalizoval, že dohoda by se ještě mohla změnit, a poukázal na "výhrady" některých zemí EU. Cameron naznačil, že Británie se bude snažit o změnu dohody na schůzce ministrů financí EU příští týden v Bruselu. 
    
Podle řady expertů ale finanční sektor na omezování odměn odpoví vypracováním ještě složitějších struktur odměn, které vesměs zachovají jejich původní výši, jako se to stalo po posledním pokusu EU o omezení prémií. V opačném případě by musely mezinárodně působící banky z EU odejít, protože by přestaly být globálně konkurenceschopné.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.