Češi za elektřinu připlácet nebudou, stát může přijít o dividendy

21.02.2013 13:37

CT24: Praha - Zatímco bulharskými ulicemi pochodují davy rozzlobených občanů dožadující se snížení cen elektřiny, energetický gigant své tuzemské zákazníky uklidňuje. Kvůli našim problémům v zahraničí prý za elektřinu víc platit nebudete. "Situace v Bulharsku nebude mít žádný vliv na cenu elektřiny pro české domácnosti," ujišťuje mluvčí společnosti Barbora Půlpánová. Češi přesto mohou na ztrátě bulharské licence prodělat.

I přes sliby energetického gigantu by nynější potíže v Bulharsku mohly mít na Českou republiku dopad. Stát je totiž majoritním vlastníkem ČEZu, firmy která posílá do státní kasy nejvíc peněz ze všech. Pokud k daním ze zisku připočítáme i dividendy, jen loni ČEZ do eráru přispěl 43 miliard korun.

Pokud by ČEZ o licenci v Bulharsku přišel zcela bez náhrady, podle analytika společnosti Patria Direct Tomáše Sýkory by se ztráta vyšplhala až na 5 miliard korun. Takovýto odpis by znamenal zkrácení dividend o dvě miliardy. Stát by tyto peníze nemohl věnovat na investice, za 2 miliardy je přitom možné například pořídit 10 kilometrů dálnic.

Na možné ztráty pro český stát, už v případě zmařené investice ČEZu v Albánii, upozorňoval odborník na energetiku Pavel Stehlík. "Stát má v ČEZu 75 procent, Česká republika proto vlastní 75 procent té ztráty, protože z dividend ČEZu se financuje státní rozpočet. Je evidentní, že společnost vyplatí menší dividendu," prohlásil Stehlík, když albánské úřady letos v lednu odebraly dceřiné společnosti licenci na distribuci elektřiny v zemi.

 

Bulhaři v rámci celé EU platí v přepočtu na eura za elektřinu nejméně. Zatímco například Dánové či Němci hradili v listopadu za kilowatthodinu kolem 0,3 eura a Češi zhruba o polovinu méně, v Bulharsku museli zákaznici sáhnout jen pro 0,08 euro. V poměru ceny elektřiny na průměrnou mzdu jsou ale na tom Bulhaři nejhůř, za své platy si mohou koupit nejméně proudu z celé Evropy.

Podle energetického analytika společnosti Grant Capital Karla Kabelky tudíž existuje varianta, že by ČEZ v zájmu udržení bulharské licence couvnul a svou cenu za elektřinu snížil. "Můj osobní názor je takový, že takové couvnutí zřejmě proběhne z obou stran. To by znamenalo kompletně překalkulovat investici a její návratnost by se tímto pochopitelně prodloužila," uvedl Kabelka ve včerejších Událostech, komentářích. "ČEZ by byl nucen vytvořit nějakou opravnou položku, která by pronikla do účetnictví a mohla by pak zahýbat s cenou akcií," dodal.

ČEZ si ztrátu zatím nepřipouští

V případě, že by ČEZ v Bulharsku o licenci skutečně přišel, chce se bránit u bulharských soudů, případně u Evropské komise. Vedení energetického gigantu ovšem zatím s žádnou ztrátou nepočítá. "V současné době předpokládáme, že to nebude mít žádný dopad na hospodářské výsledky ČEZ," poznamenal na tiskové konferenci ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač.

 

O divokou situaci v Bulharsku se už také zajímá česká vláda. S bulharskou stranou chce jednat premiér Nečas a ČEZ byl jedním z témat i dnešního zasedání kabinetu. "Pevně věříme, že správní řízení bude vedeno férově a v duchu unijních pravidel. Pokud by tomu tak náhodou nebylo, tak akcionář i společnost jsou připraveny podniknout všechny právní kroky, aby dosáhly férového zacházení," řekl dnes ministr financí Miroslav Kalousek.

"ČEZ musí obhájit svoje postupy v každé zemi, v které podniká, ale požadavkem české vlády je, aby investice naší společnosti takto z politických důvodů ohrožovány, ale aby byly posuzovány v legislativním měřítku, které členské státy musí dodržovat," zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.