Dluhy eurozóny se loni přiblížily 90 procentům jejího HDP

23.04.2012 12:19

 

ČT24: Brusel - Zadlužení eurozóny i Evropské unie roste. Ve státech platících eurem na konci loňského roku vládní dluh stoupl na 87,2 procenta HDP a v EU na 82,5 procenta HDP. Informoval o tom dnes Evropský statistický úřad (Eurostat). Evropa přitom dlouhodobě usiluje o to, aby země dostaly své dluhy pod hranici 60 procent HDP, která je také brána za jednu z podmínek pro přijetí eura.
Eurozóně ani EU se nedaří v průměru plnit ani další z dlouhodobých kritérií, aby deficit rozpočtu byl pod třemi procenty HDP. V eurozóně byl loni 4,1 procenta a v EU 4,5 procenta. V obou případech jde ale o výrazný pokles, neboť v roce 2010 v eurozóně deficit činil 6,2 procenta a v EU 6,5 procenta.
Jednoznačně nejvyšší zadlužení připadlo na krizí stíhané Řecko, kde dluh vystoupal na 165,3 procenta HDP. Za ním se umístily Itálie (120,1 procenta) a Irsko (108,2 procenta). Naopak nejnižší zadlužení za loňský rok hlásí Estonsko, kde je vládní dluh pouhých šest procent HDP. V Bulharsku to bylo 16,3 procenta a v Lucembursku 18,2 procenta. Ani Česko na tom není špatně, s dluhem ve výši 41,2 procenta HDP obsadilo v rámci 27členné EU sedmou příčku.
Největšího deficitu rozpočtu v poměru k HDP loni dosáhlo Irsko, a to 13,1 procenta HDP. Následovalo Řecko s 9,1 procenta a Španělsko s 8,5 procenta. V České republice deficit činil 3,1 procenta. Naopak tři země se mohly pyšnit přebytkem. Jde o Maďarsko (4,3 procenta), Estonsko (1 procento) a Švédsko (0,3 procenta). Celkově se situace ohledně schodků loni zlepšila ve 24 zemích Evropské unie. Ve dvou se zhoršila a v jedné zůstala na stejné úrovni jako předloni.
Boj s vysokými deficity a dluhy řadě zemí EU komplikuje hospodářské zpomalení. Řada zemí v čele s Řeckem a Španělskem se pohybuje de facto v začarovaném kruhu. Čím víc šetří, aby snížíly deficity a dluhy, tím více jejich hospodářství zpomaluje, a snižování dluhů a schodků se tak komplikuje.
Například španělská centrální banka dnes uvedla, že se země znovu propadla do recese. Hrubý domácí produkt v prvnímčtvrtletí klesl v porovnání s předchozím kvartálem o 0,4 procenta a zaznamenal druhé čtvrtletí poklesu po sobě. Řecko čelí ještě hlubší recesi. Vězí v ní už od konce roku 2008 a ke slabému růstu by se mělo Řecko podle odhadů vrátit nejdříve v roce 2013.
 
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.