Drábkova zakázka nebyla čistá, řekl úřad. Přesto firmě dál potečou stovky milionů

27.02.2013 09:11

Volny: Antimonopolní úřad sice zrušil miliardový tendr na systém výplat sociálních dávek, minimálně půl roku však ještě bude muset ministerstvo práce za starý systém platit. Právě kvůli této zakázce skončil ve vazbě bývalý náměstek Vladimír Šiška, policie ho viní z podplácení.

V Česku se dají na nečistě zadaném veřejném tendru vydělat klidně i stovky milionů korun.

Jako příklad může posloužit čerstvý osud obří dvoumiliardové zakázky exministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) na IT služby - tedy sady tendrů včetně systému pro výplatu sociálních dávek, které byly protizákonně zorganizované bez řádné soutěže a kvůli kterým Drábek musel jako ministr skončit. A navíc: kvůli kterým protikorupční policie stíhá jeho bývalého náměstka Vladimíra Šišku a také vysokého úředníka Milana Hojera.

Antimonopolní úřad sice v pondělí kvůli hrubým chybám některé zakázky zastavil a potrestal ministerstva práce a vnitra půlmilionovou pokutou, ovšem zastřešující dodavatelskou firmu Fujitsu Technology Solutions a její subdodavatele to finančně nebude bolet hned.


Stamiliony v kapse

Fujitsu má totiž v kapse jistotu, že minimálně dalšího půl roku bude dostávat z eráru navzdory zpackanému IT tendru slušné peníze – podle propočtů  který měl možnost seznámit se s detaily kontraktu, se jedná o stovky milionů korun.

A to už je zajímavý bonus k dosavadnímu výdělku, který se podle smlouvy se šesti přilepenými dodatky z roku 2011 blíží jedné miliardě korun.

A proč se nedá okamžitě zastavit penězovod ze státní pokladny k firmě, která nedostala zakázku košer způsobem? Kvůli povinné úředničině.


5 měsíců na novou soutěž

Verdikt ochránců hospodářské soutěže napřed musí být pravomocný. A teprve od té chvíle pak ještě poběží pětiměsíční lhůta, kterou antimonopolní úřad vyměřil Drábkově nástupkyni Ludmile Müllerové (TOP 09) na to, aby problémovou zakázku vyřešila – tedy vypsala nový tendr, anebo se vrátila k původnímu dodavateli, firmě OKsystem. Pravděpodobnější je první varianta.

„Už dříve jsme na základě auditu oznámili předběžný záměr na vyhlášení transparentních veřejných zakázek na výběr dodavatelů informačních systémů pro výplatu dávek,“ uvedla ministerská mluvčí Štěpánka Filipová.

Teď se tak každý další měsíc navíc státu prodražuje. Podle smlouvy s ministerstvem inkasuje Fujitsu měsíčně zhruba 50 milionů korun. Během pěti měsíců jí tak přiteče nejméně dalších 250 milionů. Zřejmě se ale bude jednat o ještě větší balík peněz. To proto, že úřednická procedura může být mnohem delší.

Stačí k tomu jen málo: aby se některé z potrestaných ministerstev anebo firma Fujitsu bránily a k šéfovi antimonopolního úřadu Petru Rafajovi podaly v následujících dvou týdnech takzvaný rozklad.

Ani jedna z dotčených stran zatím neuvedla, co podnikne. Hrozí ale další natahování kauzy a odliv dalších milionů ze státního rozpočtu.


Jančura: Trvalo jim to dlouho

Nadto ochránci hospodářské soutěže neprokázali v minulosti úplně velkou pružnost a o zakázce na systém výplat sociálních dávek rozhodovali už od loňského jara – tedy zhruba tři čtvrtě roku.

V pondělí přitom nerozhodli úplně o všech IT zakázkách, ale jen o dvou ze šesti sporných dodatků smlouvy. Zbývající čtyři budou dál zkoumat.

„Trvalo jim to hodně dlouho. Úřad dokonce porušil zákon, protože nedodržel lhůty, v nichž měl rozhodnout. A kdyby mu to už nenařídil soud, tak by snad nerozhodl dodneška,“ tvrdí podnikatel Radim Jančura, jehož firma Student Agency byla jedním z těch, kdo si u antimonopolního úřadu stěžoval.

Pravomocné rozhodnutí antimonopolního úřadu navíc ještě může přezkoumat brněnský krajský soud. I proto se Radim Jančura kvůli úřednickým průtahům obává, že státní rozpočet přijde o celé dvě miliardy korun, s kterými zakázka počítá. „Jde to jednoduše. Bude se rozhodovat tak dlouho, až se peníze vyčerpají,“ spekuluje Jančura.

Stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podala i politická strana KDU-ČSL a také firma OKsystem, která software na výplatu dávek provozovala před Fujitsu a která hraje klíčovou roli i v policejní lince celého příběhu.


Chtěl mě podplatit

Právě jednatel OKsystem Martin Procházka detektivy upozornil, že se ho ministerský náměstek Vladimír Šiška snaží podplatit.

Procházkova firma totiž překážela v Šiškově plánu, jak dostat do systému údajně spřátelené firmy. Náměstek proto podnikateli předložil nabídku: když stáhne podnět z antimonopolního úřadu, na oplátku dostane jiné zakázky v hodnotě alespoň sto milionů korun.

Šiška se ale přepočítal a vloni na podzim skončil v poutech a na několik týdnů dokonce i ve vazbě. Bývalého šéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera, který měl být do špinavého kšeftu také zapojen, stíhají kriminalisté od začátku na svobodě.

 

Vítězily anonymní firmy

Rošáda se ale ministerstvu podařila se vší parádou: Vladimír Šiška obešel pořádání soutěže, když kontrakt na výplatu sociálních dávek za dvě miliardy rovnou narouboval na už existující rámcovou smlouvu ministerstva vnitra (proto pokuta i pro vnitro) s firmou Fujitsu na dodávky licencí Microsoftu pro státní správu. S Fujitsu nejprve sepsal prováděcí smlouvu pro svůj resort a na něj pak navěsil šest dodatků na další IT služby.

Tím zajistil, že se na obchodu záhy měly bez výběrového řízení štědře přiživit i další společnosti. Některé z nich mají skrytou vlastnickou strukturou a vzniklo podezření, že za anonymními akciemi stojí někdo z blízkého okolí exministra Drábka nebo zatčeného exnáměstka Šišky.

Jaromír Drábek postup ministerstva opakovaně hájil a tvrdil, že nebyl porušen zákon. Tvrdil zároveň, že se na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří.


Raketoplány místo kalkulaček

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) však jeho verzi zpochybnil a použil přirovnání: Drábek prý postupoval tak, jako kdyby na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček pořizoval raketoplán a pár družic.

Nový software od Fujitsu a dalších subdodavatelů navíc nefunguje bezchybně a s výplatou peněz sociálně slabším lidem měly úřady v minulosti velké problémy.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.