Falešné obarvené hovězí z Maďarska už se našlo i na Slovensku

23.10.2012 07:57

Lidovky: BRATISLAVA - Skandál s obarveným vepřovým masem z Maďarska, které se prodávalo do zahraničí jako hovězí, dosáhl už k českým sousedům na Slovensko. Tamní ministerstvo zemědělství potvrdilo, že zpřísněné kontroly odhalily falešné maso i v zemi pod Tatrami.

Slovenská kontrola objevila podezřelé maso ve skladě distributora v Bratislavě a Košicích. „Laboratorní analýza potvrdila, že maso považované za hovězí svíčkovou bylo falšované vepřovým masem,“ oznámilo na svém webu slovenské ministerstvo zemědělství.

Na zásilky živočišných produktů z Maďarska se potravinářská inspekce zaměřila po odhalení skandálu s prodejem několika tun obarveného vepřového masa vydávaného za hovězí do Švédska. Maso, které může špatnou tepelnou úpravou způsobit závažné zdravotní komplikace, mělo pocházet od maďarské společnosti Filleto.

a se zatím ke kauze nevyjádřila. Server Lidovky.cz se se pokusil zjistit, zda se na falešné hovězí zaměřila i česká kontrola. Vyjádření Státní veterinární komise se ale v pondělí večer zatím nepodařilo získat.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zatím žádné kroky nepodnikla. „Nevím o tom, že by se taková hrozba objevila v České republice,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

 
Maďarský podnik vyvezl do Švédska několik tun obarveného vepřového masa, které vydával za hovězí. I když se na nebezpečný podvod přišlo brzy, nelze vyloučit, že maso se dostalo do obchodů nebo restaurací. Švédské úřady již vydaly varování pro Evropskou unii.

Maso od dodavatelské společnosti Heat AB se Thomasi Narvingovi ze švédského velkoobchodu Svensk Cater od počátku zdálo podezřelé. Když se ho rozhodl vyzkoušet, nevěřil vlastním očím.

„Chtěl jsem si ho připravit, ale ihned jsem si všiml, že je maso podivně mokré. Bylo totiž napuštěno obrovským množstvím barvy,“ řekl Narving švédskému listu Svenska Dagbladet.

 

Expertíza následně zjistila, že se vůbec nejednalo o hovězí maso, ale levnější vepřové. Záměna obou druhů mas může být přitom velmi nebezpečná. Narozdíl od hovězího totiž vepřové maso často obsahuje parazity, kteří při neúplném propečení představují vážná zdravotní rizika.

Podezřelé maso velkoobchod vůbec nepustil do prodeje, jak se ale později ukázalo, dodavatelská společnost prodala falešné zboží také společnostem CKA Meat a ML Foods.

Maso prodávala společnost Filleto

„Je to šílené, nikdy jsem nic podobného neviděl,“ řekl novinám Per Uppling, ředitel ML Food. I jeho firma nepustila obarvené vepřové do prodeje. Představitelé CKA ale včera zatím nemohli s jistotou říct, zda už část dodávky z Maďarska nestihli prodat zákazníkům.

Případem už se zabývá švédská potravinářská inspekce, která před nebezpečným masem varovala evropské úřady. Švédští kriminalisté už také vyšetřují obchody dodavatelské společnosti Heat. Ta včera oznámila, že maso pochází od maďarské firmy Filleto, na kterou už podala Heat žalobu. Letos od nich dodavatel odebral už na 40 tun masa.

Zástupci firmy Filleto se k případu podle maďarské veřejnoprávní televize MTV zatím nechtějí vyjadřovat. Maďarský Úřad pro bezpečnost potravin a krmiva už ale vydal prohlášení, že barvené vepřové maso se do maďarských obchodů zřejmě nedostalo.

Titulek švédského bulvátního deníku zní „Podvod s masem: Tuny hovězího masa byly obarvené vepřové“

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.