Fed vystrašil trhy: Kvůli rizikům může zastavit nákupy dluhopisů dříve

21.02.2013 12:53

PatriaOnline: Americká centrální banka (Fed) možná omezí nebo zastaví masivní nákupy dluhopisů na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti ještě před tím, než trh práce dostatečně oživí. Členové měnového výboru Fedu totiž mají čím dál větší obavy z možných škodlivých důsledků tohoto kontroverzního programu. Uvádí se to v zápise z posledního zasedání výboru, který byl zveřejněn včera večer. Akciové trhy na tuto zprávu zareagovaly propadem. Euro se k americkému dolaru ze včerejších maxim 1,3433 USD/EUR sesunulo v ranním obchodování až na 1,3234 USD/EUR. Vedle slov z Fedu jej níže poslaly čínské plány zasáhnout omezujícími opatřeními v realitním sektoru.

Vývoj kurzu USD/EUR za poslední tři obchodní dny:

 "Řada účastníků konstatovala, že pokračující vyhodnocování účinnosti nákladů a rizik plynoucích z nákupů aktiv by mohlo výbor dovést i k tomu, že omezí nebo ukončí své nákupy dříve, než usoudí, že došlo k podstatnému zlepšení výhledu pracovního trhu," píše se v dokumentu pořízeném ze zasedání 30. ledna. 

Někteří členové výboru podle zápisu vyjadřovali obavy z toho, že pokračující nákupy by mohly nakonec rozdmýchat inflaci a destabilizovat finanční trhy. Také vládne znepokojení nad tím, že Fed bude mít z nevyhnutelného budoucího prodeje nakoupených cenných papírů těžké ztráty. Bilance Fedu se kvůli nákupům dluhopisů od finanční krize roku 2008 ztrojnásobila na téměř tři bilionydolarů

Fed na konci ledna ponechal v platnosti předešlé rozhodnutí o nákupech dluhopisů v částce 85 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) a slíbil jejich pokračování, dokud se vyhlídky trhu práce výrazně nezlepší. Také potvrdil, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta nebo inflace nestoupne nad 2,5 procenta.Nezaměstnanost zůstává nadále těsně pod osmi procenty. 

Už na prosincovém zasedání někteří členové měnového výboru otevřeně vyjadřovali obavy z rizik, které může mít politika "kvantitativního uvolňování", a navrhovali její ukončení nebo postupné omezování. Masivní zásahy Fedu nejsou schopny rozhýbat největší světovou ekonomiku ani tři a půl roku od konce poslední recese. 

Wall Street na zprávu, která byla zveřejněna asi v polovině včerejšího obchodování, zareagovala prudkým prohloubením dosavadních ztrát. Hlavní americký index S&P 500 zakončil se ztrátou 1,24 procenta a index tokijské burzyNikkei 225 dnes navázal v podobném duchu, když propadl o 1,39 procenta.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.