Havlín se z diplomacie vrátil do taláru díky žalobě. A dostal bezmála milion

25.02.2013 13:04

CT24: Praha - Obviněný soudce Ondřej Havlín, který v minulosti odešel od soudu do diplomacie, se návratu do taláru domohl žalobou. Dostal poté rovněž ušlou mzdu ve výši 900 tisíc korun. V dnešním prohlášení o tom informoval předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Podle Sváčka se stal Havlín soudcem v roce 1981. Od prosince 1992 čerpal se souhlasem tehdejšího předsedy Obvodního soudu pro Prahu 2 neplacené volno a působil jako velvyslanec v Chorvatsku (1993–1998) a následně v Bulharsku.

"Vedení Městského soudu v Praze v souladu s právním stanoviskem Ministerstva spravedlnosti ČR uzavřelo, že soudcovský mandát JUDr. Ondřeji Havlínovi v této době zanikl, a proto jej odmítlo znovu zařadit mezi soudce tamního soudu," uvedl Sváček.

Z funkce bulharského velvyslance jej v roce 2000 odvolala česká vláda poté, co si na jeho chování dlouhodobě stěžovala bulharská strana. Kritizovala Havlínovy urážlivé výroky, údajně také přejel nohu celníkovi.

Havlín se následně svého soudcovského mandátu domohl žalobou u Okresního soudu v Příbrami a Krajského soudu v Praze. "V důsledku rozhodnutí obou soudů byl JUDr. Ondřej Havlín od března roku 2002 znovu zařazen mezi soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 a byla mu vyplacena ušlá mzda ve výši necelých 900 tisíc korun," doplnil předseda pražského městského soudu.

Kauza Havlín:

Havlína obvinil z korupce v souvislosti s jeho činností soudce Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), soud ho následně poslal do vazby kvůli obavě, že by ovlivňoval svědky nebo pokračoval v trestné činnosti. Kromě něj čelí trestnímu stíhání dalších pět lidí, z toho jeden státní zástupce, jeden advokát, jeden advokátní koncipient a dvě osoby, které stojí mimo justiční prostředí. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta dnes v ČT řekl, že detektivy v tomto případě zarazil ojedinělý klientelistický systém a vzájemně silné vazby mezi jednotlivými obviněnými. Policie začala případ prověřovat díky "spolupráci s občany", dodal.

Praha - Policii se podařilo shromáždit důkazy, podle kterých měl soudce Ondřej Havlín minimálně v 17 případech přijmout úplatek, jednalo se o statisícové částky. Podle informací ČT už se Havlín i žalobce František Fiala přiznali. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v Otázkách Václava Moravce (OVM) řekl, že by měl být Havlín co nejdříve zbaven funkce. Návrh na její dočasné pozastavení mu pošle do vazby, kam ho v sobotu poslal soud: "Doufám, že bude mít tolik rozumu, aby se té funkce vzdal sám… Když už se mu daří dělat ostudu sobě, snad ji nebude dělat všem soudcům." Blažek nechá přezkoumat i Havlínovu kariéru. Problémy totiž měl i jako velvyslanec, přesto znovu oblékl talár. "Celý osud pana soudce působí podivně," podotkl ministr.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta nechtěl v OVM potvrdit informaci, že se někdo přiznal. Policie má ale podle něj takové důkazní materiály, že s ní některé obviněné osoby spolupracují: "Pokud vstupujeme do justice, musíme mít stoprocentní jistotu, že to dotáhneme do kladného závěru." Podle Šlachty je případ ojedinělý i v tom, že zde fungoval klientelistický systém: "Kontakty, které tam byly, způsob komunikace a vzájemné vazby byly tak silné, že nás to chvílemi zarazilo."

Detektivové tento týden obvinili šest lidí z korupce v souvislosti s rozhodovací činností soudu. Vedle Havlína čelí obvinění i státní zástupce František Fiala, advokát a jeho koncipient. Dva z obviněných nejsou z právního prostředí. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle ministra zřejmě v nejbližších dnech podá návrh na zahájení kárného řízení i s Fialou.

Lichovník: Havlín se vůbec neměl do taláru vrátit

Havlín byl jmenován soudcem už za předchozího režimu. V 90. letech ale funkci přerušil a působil pět let jako velvyslanec v Chorvatsku, kde čelil podezření, že protežoval ostravskou cestovní kancelář. Od roku 1998 do roku 2000 byl velvyslancem i v Bulharsku, kde měl urážet stát a jeho představitele, prezident ho proto z funkce odvolal. Do taláru se Havlín opět vrátil a podle informací OVM využíval svých politických kontaktů. Měl mít například ambici dostat se z Obvodního soudu pro Prahu 2 na vrchní soud. Pomoci mu k tomu mělo například to, že měl blízko k lobbistovi Miroslavu Šloufovi. Jmenování do vrchního soudu schvaluje ministr spravedlnosti, Blažek ale podle svých slov o ničem takovém neví.   

"To, že by soudce mohl načas přerušit výkon své funkce, dělat velvyslance, odejít odtamtud s ostudou a vrátit se zpátky do justice, je pro mě nepochopitelné," poznamenal předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Havlín se podle něj vůbec neměl do taláru vrátit. Domnívá se ale, že dnes by něco podobného už možné nebylo. "Tento případ prozkoumám, protože i mě osobně systémově zajímá. Výsledky dám i panu Lichovníkovi, abychom se podívali na to, aby se toto už nemohlo opakovat," podotkl Blažek.

 

V případě, že se nyní Havlín taláru nevzdá a funkce se mu jen pozastaví, bude dál pobírat polovinu platu. Pokud je soudce nebo žalobce uznán nevinným, je mu druhá polovina platu zpětně doplacena. Pokud je ale uznán vinným, polovina platu mu zůstává, což považuje řada lidí za nemorální. "Polovina mu zůstane, protože z ní dejme tomu žil," uvedl předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Soudce totiž oproti jiným profesím nemůže vedle té své vykonávat žádnou jinou placenou funkci.

"Nemorální to asi je, ale najít praktické řešení je obtížné," domnívá se bývalý ministr spravedlnosti a advokát Karel Čermák. Problém by podle něj byl v tom, jak by odsouzený soudce nebo žalobce peníze případně zpětně vracel: "Ten bude tak chytrý, že určitě nebude z čeho to navrátit." Nezávislost soudce patří mezi základní ústavní principy tohoto státu. Podle Blažka se v některých případech může zdát, že jsou soudci chránění až příliš. Ústava má ale zabránit tomu, aby se těch nepohodlných někdo snažil zbavit neoprávněným stíháním. "To je možná ještě horší, než že nějaký konkrétní soudce Havlín pobírá určitou dobu polovinu platu," uvedl. Připustil ale, že je zde určitá možnost, aby soudce to, co obdržel, zpětně vrátil. "Přiznávám, že selským rozumem na tom něco je," dodal s tím, že zde ale stejně jako Čermák vidí určité praktické problémy.

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil šest lidí z korupce v souvislosti s rozhodovací činností soudu. Podle informací České televize je mezi nimi soudce Ondřej Havlín, státní zástupce František Fiala, advokát a jeho koncipient. Dva z obviněných nejsou z právního prostředí. Pět lidí už bylo propuštěno na svobodu. Havlína soud poslal do vazby, vyhověl tak žádosti vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která se obávala, že by mohl ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti.

ÚOOZ pracoval na případu už od podzimu loňského roku. "Šest osob následně obvinili z trestných činů nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby," uvedla Bradáčová. Havlín pracoval jako soudce u Obvodního soudu pro Prahu 2, spolu s Fialou nejspíš za úplatky zneužívali své pravomoci. "Jedná se o více skutků... Týká se to rozhodovacích pravomocí soudce a státního zástupce, to znamená v trestním řízení," dodala Bradáčová. 

Tomáš Lichovníkpředseda Soudcovské unie: "Jsem přesvědčen, že se jedná o selhání jednotlivce. Zatím ale musíme ctít presumpci neviny. Nevíme, co za tím je, ani z čeho konkrétně byl soudce Havlín obviněn."

Fiala má na starosti převážně trestné činy v dopravě. Z těch známějších řešil případ řidiče tramvaje, která vykolejila na Karlově náměstí a zahynuli přitom dva lidé, nebo kauzu moderátora Leoše Mareše, který autem srazil motorkáře a způsobil mu vážné zranění. Vyšetřovatelé zatím nechtějí říct, jakou měl Fiala roli ve skupině obviněných. 

Havlín měl problémy už jako velvyslanec, prezident ho z funkce odvolal

Havlín patří mezi známé pražské soudce. Jako předseda senátu poslal do vězení například sochaře Pavla Opočenského. Zneužité dívky, které v kauze vypovídaly, měl ale vyslýchat vulgárním způsobem. Obžaloby naopak zprostil exministra Karla Březinu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek už proti němu vede řízení, aby mu dočasně pozastavil funkci. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tuto dobu by soudce pobíral polovinu svého platu.

 

Loni v květnu Havlína kárně potrestal Nejvyšší správní soud desetiprocentním snížením platu na dobu šesti měsíců. Podle NSS se snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky. Jeho hlavním proviněním ale bylo to, že se pokusil ovlivňovat soudkyni Danielu Reifovou, která případ soudila. Měl se vyptávat na její postup a vyzývat ji k vyslechnutí svědka, který měl podle něj vypovědět něco jiného, než co stálo v obžalobě. Havlín tehdy s rozhodnutím NSS zásadně nesouhlasil. Do spisu prý nahlížel, ale to zakázané není. Podle svých slov v něm nic neměnil. Současná kauza ale podle Bradáčové nijak s případem kolem soudce Berky nesouvisí.

V minulosti byl soudce nepravomocně kárně potrestán také za průtahy, toto rozhodnutí ale následně zrušil Nejvyšší soud s odůvodněním, že Havlín se na Obvodním soudu pro Prahu 2 řadí "k jedněm z nejlepších a nejvýkonnějších". Havlín ale neměl problémy jen jako soudce. V 90. letech na čas funkci přerušil a pracoval pět let jako velvyslanec v Chorvatsku, a to od roku 1993 do roku 1998. Čelil přitom podezření, že protežoval ostravskou cestovní kancelář. Od roku 1998 do roku 2000 byl velvyslancem v Bulharsku, kde měl zase urážet stát a jeho představitele, prezident ho proto z funkce odvolal.

Advokátní komora zatím informace o obviněných nemá

Česká advokátní komora podle mluvčí Ivy Chaloupkové zatím neobdržela informace o obvinění advokáta a koncipienta: "Až další dny tedy ukážou, jak vůči nim budeme postupovat." Chaloupková zároveň upozornila, že mají povinnost komoru neprodleně vyrozumět, že byli obviněni z trestného činu. Představenstvo komory pak může advokátovi dočasně pozastavit výkon advokacie, a to obvykle po podání obžaloby, nebo i dříve. Při vzetí advokáta do vazby mu komora pozastavuje výkon advokacie okamžitě. Až do pravomocného rozhodnutí v trestní věci pak nesmí poskytovat právní služby.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.