Itálie míří k patu, trhy dolů. Bersani udržel sněmovnu, ale ani s Montim neovládne senát

26.02.2013 09:36

PatriaOnline: Akciové i měnové trhy nakonec reagovaly propadem na italské volby, hrozící patem i vypsáním dalších předčasných voleb. Středolevá koalice v čele s Bersanim díky bonifikaci volebního systému udržela sněmovnu, kde po neustále se zužujícím rozdílu zvítězila 29,54 % ku 29,18 %. Na většinu v senátu ale nedosáhne a to ani s podporou strany předchozího úřednického premiéra Itálie Montiho. To je pro budoucí vládu jen těžko překonatelný problém, protože k vytvoření stabilního kabinetu je potřeba podpora obou parlamentních komor. Není tak vyloučeno, že se zejména kvůli rozložení sil v horní komoře uskuteční nové volby. 

Konečné výsledky, které nabídla italská Corriere della Sera, získala středolevá koalice v čele s Demokratickou stranou (PD) a Bersanim ve sněmovně 29,55 procenta hlasů, středopravicový tábor expremiéra Silvia Berlusconiho pak 29,1 procenta. V dolní komoře stačilo Bersanimu uskupení těsné vítězství, protože díky prémii pro vítěze získává automaticky 340 ze 630 křesel. 

V Senátu je ale rozložení sil složité. Středolevé strany dostaly od tří čtvrtin oprávněných voličů 31,6 procenta hlasů a budou mít 113 z 315 volených křesel. Uskupení kolem Berlusconiho strany Lid svobody (PdL) získalo 30,7 hlasů a díky volebnímu systému bude mít 116 křesel. 

To znamená situaci, kterou prvotní průzkumy po uzavření volebních místností ani nenaznačovaly: že ani když se Bersaniho koalice spojí s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho (9,1 procenta hlasů a 18 křesel), nebude mít většinu v horní komoře. Ta má přitom v italském systému stejnou váhu, jako komora dolní. Bersani by tedy musel hledat spojence z řad Berlusconiho tábora nebo Hnutí pěti hvězdiček (5-Star) bývalého komika, herce, bloggera a aktivisty Beppeho Grilla, který ve volbách posbíral zejména protestní hlasy a například odmítáeuro. To se tedy jeví jen jako těžko pravděpodobné. 

Samotný Grillo s 25,6 procenta hlasů ve volbách se již nechal slyšet, že se nechystá uzavírat žádné dohody s ostatními stranami. Pokud se nepodaří sestavit vládu, uskuteční se nové volby. 

Podle jedenašedesátiletého vůdce středolevé koalice Bersaniho, která ještě před dvěma měsíci v průzkumech veřejného mínění vedla o deset procent, je Itálie po volbách ve "velmi svízelné situaci". 

Otočka v sentimentu se jednoznačně ukázala na trzích. Zatímco včera na prvotní pro Bersaniho optimistické odhady reagovaly výstřelem vzhůru akciové trhy,euro vůči americkému dolaru a poklesem výnosy na italském vládním dluhu, zprávy o patovém výsledku v senátu strhly Wall Street k výprodejům od 1,44 % u Nasdaqu přes 1,55 % u DJIA po 1,83 % u S&P 500. Euro k americkému dolaru propadlo ze včerejších úrovní, které sázely na jasné vítězství Bersaniho a stabilní vládu kurzem 1,3290 USD/EUR, až na nyní dosažené minimum 1,3017USD/EUREuro ztratilo jak k americkému dolaru tak japonskému jenu. Euro k japonskému jenu již v pondělí kleslo až o 6,5 jenu na 118,74 JPY, dnes se ale stabilizuje mírně nad 120 jeny.

Vývoj kurzu USD/EUR za poslední tři dny:

Výnos na italském 10letém dluhopisu dnes roste o 32 bps na 4,81 %. Podobně výnos na 10letém španělském dluhopisu roste o 31 bps na 5,48 %.

Evropské trhy zahájily výrazným poklesem, který u FTSE100 dosáhl v úvodu -1,4 %, italský FTSE MIB ztrácí 1,5 %, španělský IBEX 3,8 %, CAC40 3,2 % a DAX 1,1 %. Pražská burza zahájila poklesem o 1,35 %, který již rozšířila na -2 %. Pod tlakem jsou zejména finanční tituly. Erste ztrácí 3,5 % pod 590 Kč, Komerční banka odepisuje 2 % na 3969 Kč. Banka drží expozici vůči italskému dluhu v rozsahu 7 mld. Kč, kterou původně plánovala držet do splatnosti. V únoru ale člen představenstva banky Čejka, bývalý finanční ředitel, uvedl, že banka zváží prodej s tím, jak "expozice přestala být chápána jako bezriziková".

Ke korekci trhů přispěla již včera slova ekonomického poradce Bersaniho, Stefana Fassiny, který uvedl, že situace se vývojem kolem senátu jeví znovu rozpolcená a vývoj může vyústit v potřebu dalších předčasných voleb. Scénář by znamenal, že italský prezident Giogio Napolitano jmenuje další dočasný kabinet a země bude směřovat k dalším předčasným volbám.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.