Itálie tápe v politickém labyrintu

26.02.2013 09:42

CT24: Řím - Parlamentní volby zavedly Itálii do slepé uličky. Žádné uskupení totiž nedokáže sestavit životaschopnou vládu, která je pro zemi dostávající se z ekonomických potíží kriticky nutná. Ve sněmovně vyhrála favorizovaná středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho. V senátu ale na většinu nedosáhla. Začíná se spekulovat o nových volbách, nejistota a obavy z další evropské finanční krize se začíná odrážet na finančních trzích. Sami Italové jsou volebním výsledkem rozladěni a přičítají ho špatnému volebnímu zákonu.

Ostře sledované volby v Itálii skončily patem. Bersaniho středolevá koalice ovládne poslaneckou sněmovnu. V senátu ale většinu mít nebude - ani kdyby se spojila s centristy odcházejícího premiéra Montiho. Pro vznik a fungování vlády je to nepřekonatelná potíž -obě komory mají totiž stejné pravomoce a pro prosazení zákonů potřebuje kabinet převahu v obou.

Italové vášnivě rozebírají snad nejzapeklitější volební výsledek, který pamatují. Mnozí lamentují nad "nejabsurdnějším" a podle řady lidí doslova zpackaným volebním zákonem, kterému se v Itálii říká nelichotivě "porcellum" (lze přeložit jako "prasárna, brak"). Objevují se tak úvahy, že pokud by se mělo jít volit znovu, bude se muset zákon změnit.

Mario Monti, italský premiér:

"V tuto chvíli mě opravdu mrzí, že se ani přes opakované diskuse s předsedy stran nepodařilo prosadit změnu volebního zákona."

Podle konečných výsledků voleb do sněmovny zveřejněných na webu listu Corriere della Sera získala koalice v čele s Demokratickou stranou (PD) 29,5 procenta hlasů, středopravicový tábor expremiéra Silvia Berlusconiho pak 29,1 procenta. V dolní komoře stačilo Bersaniho uskupení těsné vítězství, protože díky prémii pro vítěze získává automaticky 340 ze 630 křesel.

V senátu je však situace složitější. Středolevé strany dostaly 31,6 procenta hlasů a budou mít 113 z 315 volených křesel, blok kolem Berlusconiho strany Lid svobody dostal 30,7 procenta hlasů a díky volebnímu systému bude mít 116 křesel. To znamená, že ani když se Bersaniho koalice spojí s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho, nebude mít většinu v horní komoře, která má stejné pravomoci jako komora dolní. Bersani by tedy musel hledat spojence z řad Berlusconiho tábora nebo Hnutí pěti hvězdiček Beppeho Grilla, což se však jeví jako velmi nepravděpodobné.

 

Grillo může jako jediný slavit

Chuť k vytvoření koalice nemá Grillo, jehož protestní strana získala ve sněmovních volbách 25,6 procenta hlasů. Grillo se už dříve nechal slyšet, že se nechystá uzavírat žádné dohody s ostatními stranami. Pokud se nepodaří sestavit vládu, uskuteční se nové volby.

Právě Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla je jedním z velkých vítězů voleb. Stana vznikla z trucu proti starým politickým strukturám a první úspěch zaznamenala už loni v místních volbách. Teď se stala i třetím důležitým hráčem na celostátní úrovni. "Nastartovali jsme válku generací. Tihle všichni propadli. Byli tu 30 let a zavedli zemi do katastrofy," uvedl Grillo na adresu svých politických soupeřů. Příznivci pěti hvězdiček slavili v Grillově vile až do dnešního rána.

 

Hlavní fakta

  • Místo dvou silných bloků tři, tradiční elity ztrácejí.
  • Senzační úspěch pro protestní hnutí svérázného baviče a bloggera Grilla tvrdě kritizujícího establishment.
  • Berlusconi "je zpět" - jeho skóre v senátu přináší těžko řešitelný rébus a zásadně komplikuje vznik funkční vlády.
  • Povolební matematika zamotá hlavu nejen Italům, ale i evropským partnerům.
  • Italové se vymezili vůči Montiho éře úspor.
  • Možné scénáře nejasné: mluví se o nových volbách či velké koalici.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.