Kalousek s Nečasem bagatelizovali problém s metylalkoholem

27.09.2012 11:32

ČT24: Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek a další představitelé vlády bagatelizovali roli státu a rozsah problému s pančovaným alkoholem. Píše to britský týdeník The Economist. Podle něj byla některá prohlášení lekcí z demagogie. Český černý trh prý není větší než v dalších státech v našem okolí, řekl ČT šéf Generálního ředitelství cel Pavel Novotný. Jak píše list, černý trh s alkoholem u nás kvete již od pádu komunismu v roce 1989. Podle některých odhadů tvoří v Česku podíl nelegální výroby alkoholu až několik desítek procent. Na vině jsou podle výrobců laxní přístup celní správy a také neustále se zvyšující daně, které z nezdaněného pančovaného alkoholu dělají výhodný byznys.

Nyní podle britského týdeníku The Economist přichází na řadu hledání viníka. Nejprve se pozornost obrátila na klíčové členy vlády, včetně premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. Ti se celé dny neprojevovali a nechali ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby skandál řešil a čelil následujícímu šílenství médií. Ministr Kalousek je přitom zodpovědný za celní správu, která je pověřená bojem s daňovými úniky kolem alkoholu.

Když nakonec ministr promluvil, nasadil cynický tón vůči obětem, které byly z větší části otráveny autenticky vypadajícími padělky podřadných českých vodek a rumů. "Odpovědnost za své zdraví má především každý sám," řekl Kalousek serveru Aktuálně.cz. "A potom je odpovědnost na prodejcích tohoto zboží."

Historie ukazuje, že alkoholové mafie často potřebovali oficiální krytí, aby mohly hladce fungovat, píše The Economist. V polovině 90. let vedoucí představitelé celníků trvali na tom, aby velké množství etanolu označovaného jako čistící prostředek bylo osvobozeno od daně. Kamiony tohoto etanolu byly pak přeměněny v ilegální alkohol, což přineslo tučné zisky šéfům těchto podvodů, kteří nebyli nikdy stíháni. Policejní tým vyšetřující tento případ byl rozpuštěn, než mohl někoho zatknout.

 

 

Potravinářská komora má k opatřením vlády výhrady, ale respektuje je

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman souhlasí se stanovenými opatřeními v metanolové kauze. Přednesl pouze několik připomínek, které ke stanovám vlády komora má. Nově vyrobený alkohol musí totiž kromě nových kolků mít i takzvaný rodokmen a atest z akreditované laboratoře. To bude podle Tomana administrativně velmi náročné. Z pohledu Potravinářské komory mohla být i stanovená šedesátidenní lhůta prokázání nezávadnosti alkoholu kratší. Seriózní výrobci jsou to totiž schopni doložit velmi rychle, protože si rozbory dělají pravidelně.

Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin:

 

"Plán vlády akceptujeme, ale máme k němu určité připomínky. Všechny výrobky, které budou uvedeny do prodeje, budou důkladně prověřeny. Musíme se také zaměřit na normální provoz, to znamená přejít ideálně do konce roku opět na normální způsob prodeje. Samozřejmě za předpokladu dohledatelnosti výrobku a kontroly kvality. Rovněž bude důležité připravit řadu opatření, která by měla směřovat k potlačení černého trhu."

Podle výrobce lihu v ČR Oldřicha Reinbergra je Svaz lihovarů České republiky připraven okamžitě obnovit dodávky kvalitního etanolu výrobcům lihovin. A to s opatřeními, která byla vládou stanovena - tedy s certifikáty a dodatečnými rozbory, které byly v této situaci stanoveny.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.