Kalousek za to nemůže. V kauze nešlo o Ratha, říká TOPkařka

24.05.2012 10:03

 

ParlamentniListy: V kauze obviněného poslance Davida Ratha prý vůbec nešlo o něho. Policie pouze rutinně prováděla svou práci. Pokud by navíc za kauzou stál ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), Rath by si prý nenechal ujít šanci, aby to prozradil.
Poslankyně Jana Kaslová (TOP 09) se sice pilně věnuje mateřským povinnostem, i přes to ale pozorně sleduje vývoj kolem kauzy Davida Ratha. Sama by ho prý hájit nechtěla. "Nejsem expertkou na trestní právo, takže Davida Ratha bych nehájila," řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně. Ta nechápe ani Rathův výběr prvního právníka.
 
Expert na obchod. Ne trestní právo
"Pan Černý byl expert na obchodní právo, Rath tak logicky posléze zvolil jiného," uvedla s tím, že za změnou Rathova právníka nevidí nic jiného. Úvahy, že by Černý, který Ratha dlouhodobě znal a stál také za jednou ze zakázek Středočeského kraje, tak považuje pouze za čiré spekulace.
Stejně tak kroutí hlavou nad obviněními, že na celé kauze Rath má významný podíl viny ministerstvo financí, respektive jeho pán, Miroslav Kalousek. O něm v souvislosti se selháním kontrolních mechanismů hovoří třeba poslanec František Bublan (ČSSD).
 
Ruku do ohně za Kalouska
"Toto naprosto vylučuji. Jsem si naprosto jistá, že pokud by to tak bylo, David Rath by to zmínil ve své výpovědi," řekla redakci poslankyně s tím, že ani ona sama podobnou variantu nepřipouští.
Kauza samotná podle poslankyně rozhodně nebyla namířena proti Rathovi.  "Primárně rozhodně nešlo o pana Ratha. Ale byla by škoda, kdyby tato kauza zastínila reformy a další kroky, které vláda připravuje," řekla poslankyně.
 
Samková to viděla? Jako jediná
Ta kroutí hlavou nad slovy své právnické kolegyně, advokátky Kláry Samkové. Ta ve středu uvedla, že v případu Davida Ratha "nebyl dodržen ústavně konformní postup". Podle Kaslové ale nic podobného právnička nemůže tvrdit. Pokud tedy neviděla celý Rathův spis. "Ani členové mandátového a imunitního výboru ho neviděli. Pokud paní Samková používá podobná tvrzení, zřejmě ho musela vidět. Ale to by byla jediná z celé veřejnosti," uvedla poslankyně.
Sama Samková ale kontruje. "Celý spis jsem neviděla. Ale to, že došlo k nedodržení ústavních principů, lze dovodit z toho, co je vidět v médiích," řekla redakci advokátka.
Ta během dne uvedla, že pokud by ji Rath požádal, aby ho zastupovala, uvažovala by, na rozdíl od Kaslové, že kývne.
 
Kalousek: Nemyslete si, že mám z Rathova zatčení nějakou radost
Kdo má kousek zodpovědnosti, nemůže cítit škodolibou radost, ať měl s exhejtmanem Davidem Rathem jakékoliv vztahy. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Ten odmítá věřit, že by v rámci státních zakázek unikaly stamiliardové částky. Odmítá současně, že by se v ČR v rámci boje s korupcí nic nedělo. ProMoPro je podle něj toho důkazem.
Ministr financí Miroslav Kalousek zřejmě na hrobě Davida Ratha tančit nehodlá. Pro ParlamentníListy.cz označil celou jeho kauzu za nešťastnou. „Celý ten případ je strašně nešťastný a kdo má jenom trochu odpovědnosti, tak nemůže cítit žádnou škodolibost ani radost, ať měl s panem Rathem vztahy jakékoliv. To strašně poškozuje politiku jako celek,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.
 
Podlomilo to důvěru veřejnosti
Podle něj kauza podlamuje důvěru veřejnosti, „že se s veřejnými prostředky zachází zodpovědně". "A to zvlášť v době, kdy nás nečekají žádné dobré časy ekonomického růstu, tak je to pochopitelně o to skandálnější,“ podotkl Kalousek.
Ten dodal, že obrovský problém je i v tom, že kauza nezůstává ukryta v České republice. „Vzhledem k tomu, že se tady operuje s prostředky Evropské unie, tak to silně zvyšuje její nedůvěru k tomu, jak zacházíme s jejími prostředky. A to je pro jejich čerpání velká komplikace,“ konstatoval ministr financí.
Kalousek v té souvislosti připomněl, že Česká republika má pozastaveno čerpání evropských peněz a má s unií domluvený akční plán s harmonogramem do třicátého června.
 
Od 1. 7. budeme čerpat dotace EU
„Ten akční plán česká vláda zcela jistě splní a po prvním červenci nebude důvod nepokračovat dál v čerpání peněz z prostředků Evropské unie. Ale samozřejmě, že když se stane něco takového, co zvyšuje nedůvěru EU, pak my musíme zesílit intenzitu v rámci toho akčního plánu a musíme přesvědčit Evropskou komisi, že máme všechno v pořádku,“ poznamenal ministr.
„Mě se týká otázka centralizace auditů,“ poukázal Kalousek na povinnost vyplývající z akčního plánu pro jeho resort. Podle něj právě to, jak byly dosud programy na čerpání peněz operovány, zvýšilo nedůvěru Evropské komise.
 
Doufám, že Rath byl exces
Ta tak musela trvat na tom, aby samotný výkon dělalo ministerstvo financí tak, aby auditoři nebyli podřízeni hejtmanům nebo jednotlivým ministrům. „Ministerstvo financí k tomu bylo logicky určeno proto, že ono samo žádný operační program nemá a je tak z logiky věci nezávislé,“ vysvětlil Kalousek.
Ten současně doufá, že to, co se stalo Davidu Rathovi, není v krajích rozšířenějším jevem. „Já pevně doufám, že ne a snažím se být velmi zdrženlivý v těchto vyjádřeních, protože kdyby to tak bylo, tak by to Českou republiku poškodilo nesmírným způsobem. Takže pevně doufejme, že to byl ojedinělý exces,“ vyslovil své přání ministr.
 
A co ProMoPro, to se řeší!
ParlamentníListy.cz Miroslava Kalouska konfrontovaly s častým steskem čtenářů z diskuzí, kdy se velmi často objevuje výtka, že zatímco Davida Ratha policie zatkla, třeba v kauze ProMoPro se nic neděje.
 
„To není pravda. Já si nemyslím, že v kauze ProMoPro se nic neřeší. Já pokud vím, tak orgány činné v trestním řízení obvinili osm či více osob. Finančně analytický útvar spadající pod ministerstvo zajistil 135 milionů korun v Rakousku, s velikou šancí,že skutečně ty peníze dostane daňový poplatník zpět. To jsou přeci konkrétní kroky. Takže já si myslím, že nikdo nic nezametá pod koberec,“ namítl Kalousek.
 
Odhady korupce jsou nadhodnocené
Ten nevěří odhadům, které uvádějí, že ročně zmizí v předražených zakázkách sto až dokonce dvě stě miliard korun. „Já jsem k tomu číslu velmi skeptický. Myslím si, že to jsou přehnaná čísla. Ale i čísla mnohem menší jsou samozřejmě stejně skandální,“ míní Kalousek.
„Prostě zastírat, že tady u veřejných zakázek dochází ke korupčnímu jednání velmi často, nemá žádný smysl. A nic jiného se nedá dělat, než s tím bojovat. Já bych byl jenom velmi rád, kdyby veřejnost uměla rozlišit takové ty verbální bojovníky, co o tom denně křičí a nedělají nic, od těch, kteří se skutečně snaží něco dělat,“ podotkl strážce státní kasy.
Připomeňme, že jej před nedávnem za největšího zloděje, který si nakradl miliardy, označil majitel žlutých autobusů StudentAgency Radim Jančura. Kalousek obratem na podnikatele podal trestní oznámení za pomluvu šířenou tiskem. Ale i přesto, že jde o událost již týdny starou, policie si zatím Jančuru k podání vysvětlení nepozvala.
 
Bez důkazu mě pomlouvá, vrchol sprosťárny
Ani Kalousek nemá žádné informace, kde se nachází šetření policie v rámci jeho trestního oznámení. „Nemám žádné informace a upřímně řečeno, nechávám to policii. Já si myslím, že tady nějaké nebezpečí z prodlení nehrozí,“ reagoval ministr.
„Prostě pan Jančura řekl sprostou pomluvu. Naprosto sprostou pomluvu. To je stejné, jako bych já o něm prohlásil, že je daňový podvodník. Já to samozřejmě neudělám, protože nemám jediný důkaz,“ přirovnává Kalousek.
„A pan Jančura bez jediného dokladu, jen na základě pomluv, které jsem v minulosti mnohokrát vyvrátil a prokázal, že to jsou pomluvy, tak on jenom ty pomluvy opakuje, což si myslím, že je vrchol sprosťárny. Trestní zákoník na to pamatuje a policie nechť si to vyhodnotí. A já se prostě o pana Jančuru starat nebudu,“ uzavřel Miroslav Kalousek.
 
Rath má prostě smůlu. Je ve vazbě a ještě musí zaplatit Kalouskovi
Kromě toho, že David Rath vězí ve vazbě kvůli údajné korupci, navíc soud rozhodl, že bude muset ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi zaplatit pokutu.
Poslanec ČSSD David Rath má v posledních dnech smůlu. Nejdřív jej policie zadržela s krabicí od bot, ve které bylo sedm milionů a nyní Nejvyšší správní soud s definitivní platností rozhodl, že musí zaplatit desetitisícovou pokutu.
Tu mu vyměřili loni poslanci ze sněmovního mandátového a imunitní ho výboru a to, že nařkl ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) z opilosti. Sněmovna následně pokutu potvrdila.
 
Pokuta? To je šikana
Rath ji odmítl zaplatit, že jde prý o šikanu politiků. Neúspěšně se bránil u pražského Městského soudu a následně podal kasační stížnost. O jejím zamítnutí informovala ČTK.
Podle poslance ODS Jana Vidíma není možné Rathovi sumu strhnout z platu, protože není zaměstnancem, ale voleným zastupitelem.  Zákonodárci odsouzení výborem k pokutě totiž nosí sumu do pokladny a peníze se stávají příjmem rozpočtu, upozornil deník Právo.
 
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.