Klaus: Nečas veto zlehčuje, můj názor na penzijní reformu zná dlouho

25.09.2012 13:19

PatriaOnline: Prezident Václav Klaus se ohradil vůči vyjádřením premiéra Petra Nečase k jeho vetu důchodové reformy. Předseda vlády uvedl, že prezident některými rozhodnutími nepřispívá ke stabilitě vlády a že jeho argumenty slýchá od "socialistů a komunistů". Klaus reagoval, že je nerad, že Nečas jeho veto zlehčuje. Premiér podle něj jeho názory na věc zná dlouho a dnešní krok mohl předpokládat. 

"Můj názor na tu reformu nebyl bleskem z čistého nebe. Já myslím, že to pan premiér mohl očekávat. To je první věc. Úvaha o tom, jestli jsou toto podobné názory těm, či oněm, to já myslím, že je falešné. On ví, jaké jsou mé názory na tyto věci," řekl Klaus. 

Klaus vetoval zákon, který má od příštího roku zavést druhý pilíř důchodové reformy, tedy spoření na důchod u fondů. Své veto - v září už třetí - zdůvodnil tím, že o důchodové reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně, ani ve společnosti. 

"Změna penzijního systému je něco, co ovlivní deset milionů lidí v následujících desítkách let a v tu chvíli si myslím, že musí být nalezen elementární konsenzus, jak v odborné sféře, tak v politické rovině, tak ve veřejnosti jako takové. A já myslím, že tento elementární konsenzus tady není a to je pro prezidenta hlavním důvodem jeho veta," řekl Klaus. 


Zároveň podotkl, že v české politice považuje za nešťastné, že "kdo je na druhé straně politicky, je zásadní nepřítel". Opozici je podle něj v "takto rozpolceném parlamentu" možné přehlasovávat u drobných zákonů. "Ale nemyslím si, že takovouto cestou je možné prosadit věci, jako je změna penzijního systému," uvedl. 

Za "naprostou náhodu" pak označil skutečnost, že veto bylo již třetím v tomto měsíci. Dodal, že sám veta nepočítá. "To počítá někdo jiný, mě to vůbec nenapadlo to sečítat dohromady. Samozřejmě jsem si vědom, že veto důchodové reformy je vážnější věc než veto malé novely trestního zákona, proto jsem o tom samozřejmě velmi dlouho uvažoval," uvedl prezident, který nyní v New Yorku vede českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN. 

Dodal, že se mu tentokrát zdálo nedůstojné zákon pouze nepodepsat, jako to v případě penzijní reformy učinil loni. Tehdy prý nechtěl po bouřlivých debatách ve sněmovně ještě více přilévat oleje do ohně. "V tomto smyslu jsem tehdy ustoupil k tomuto kroku nepodepsání. Teď se mi to zdálo potřebné, abych to udělal," řekl Klaus. 

Svým vetem vládě prezident zkomplikoval situaci. Pokud bude chtít jednu z klíčových částí svého programu prosadit, bude muset kabinet při opakovaném hlasování sehnat ve dvousetčlenné sněmovně nejméně 101 hlasů. Někteří poslanci ODS ovšem už dali najevo, že s podporou této části reformy nyní váhají. Zatímco opozice a odbory Klausův krok vítají, premiér a šéf ODS Petr Nečas jej kritizoval. Novinářům řekl, že Klausovy argumenty k vetu zná velmi dobře a že je už rok slýchá "od představitelů komunistů, socialistů a odborů". 

Podle místopředsedy vlády a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga prodlevy ve schvalování důchodové reformy poškozují Českou republiku. Změnu, kterou v pondělí vetoval prezident Václav Klaus, bylo nutné provést už před 15 lety, uvedl ministr a šéf koaliční stany TOP 09. Protahování reformy podle něj znamená zátěž pro státní rozpočet. "Popravdě řečeno to nepovažuju za nejlepší postup, když prezident vládu, kterou jmenoval, podráží," dodal ministr zahraničí.

Ministr také odmítl Klausovo vyjádření, že reforma v současné podobě počítající se spořením do soukromých fondů představuje po finanční krizi hazard s důvěrou občanů. "Je to model, který v jiných zemích docela dobře funguje. Myslím, že vláda má konat, vláda musí nést riziko, že bude za to při volbách potrestána, má konat, k tomu je zvolená a má uskutečnit svůj program. Při volbách potom bude za to odměněna, nebo na to doplatí," řekl Schwarzenberg. 

Ministr zatím nechce odhadovat, jaké jsou vyhlídky důchodové reformy při opětovném hlasování ve sněmovně.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.