Kvůli komikovi všechny přešel smích

26.02.2013 12:19

CT24: Řím – Italský deník Il Messaggero shrnul výsledek předčasných voleb jednoduše: V Itálii není možno vládnout. I v zahraničních komentářích zaznívají obavy nad dalším politickým i ekonomickým vývojem země. Itálie se po volbách dostala do slepé uličky a novou vládu budou muset sestavit zapřisáhlí političtí nepřátelé. Expremiér Silvio Berlusconi je přesvědčen, že vládu sestavit lze, jen je nutné přinést oběti. Pokud jednání zkrachují, Italové se budou muset vrátit k urnám.

"Šokující hlasování, které nám dává zablokovaný parlament," zněl titulek na serveru italského deníku Corriere della Sera. List stejně jako ostatní místní média spekuluje o potřebě nových voleb.

Podle britského deníku The Financial Times se Itálie na dlouhou dobu ocitá v mrtvém bodě.

"Volby v Itálii: vytvořit vládu je nemožný úkol," soudí na svých webových stránkách francouzský deník Le Parisien. Poukazuje na to, že Bersani ani s Montim nebude mít potřebnou většinu v Senátu, který také musí schválit novou vládu. Koalici vítězné levice s pravicí Silvia Berslusconiho, která skončila ve volbách druhá, přitom list vylučuje.

Podle komentářů z Francie, Británie i dalších zemí je hlavním vítězem italských voleb euroskeptické Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla. Jeho teprve nedávno založená strana získala ve sněmovních i senátních volbách 25 procent hlasů a stala se třetí nejsilnější politickou silou v zemi.

Grillo: Vítěz, který nemohl kandidovat

Beppe GrilloKomik a bloger Beppe Grillo založil Hnutí pěti hvězdiček v říjnu 2009. Propaguje ekologii, je proti euru, částečně je euroskeptické, je pro přímou demokracii a proti korupci. Hnutí výrazně zabodovalo už v místních volbách v roce 2012. Sám Grillo se označil za politického antikrista.

Zajímavostí je, že Beppe Grillo i přes úspěch své strany v parlamentu neusedne. Kvůli záznamu v trestním rejstříku totiž nesměl ani kandidovat. Při nehodě v roce 1981 zemřeli v jeho autě tři lidé – včetně malého dítěte. Grillo přežil jen díky tomu, že se mu podařilo z auta včas vyskočit. Za zabití dostal rok a tři měsíce ve vězení.

Berlusconi: Vytvořit vládu je možné. Další volby by nic nevyřešily

Bývalý premiér Silvio Berlusconi, který se po volbách vrátil z "politického záhrobí", je přesvědčen, že novou vládu sestavit lze. Její možnou podobu ale neupřesnil. Odmítl obavy finančních trhů a dalších pozorovatelů z povolebního vývoje a vyzval politické předáky, aby "přinesli nějaké oběti".

Berlusconiho středopravicový blok skončil v parlamentních volbách těsně za středolevicovou koalicí Piera Luigiho Bersaniho. Vítěz má potřebnou většinu v poslanecké sněmovně, ale nikoli v senátu. Neočekává se, že by Bersani byl ochoten jít do koalice s Berlusconim ani s euroskeptickým Hnutím pěti hvězdiček, které skončilo třetí. Vytvoření stabilní vlády je tak nejisté. Všichni hlavní hráči už před volbami vyjádřili nechuť k vytvářením jakýchkoliv koalic.

Pravicový expremiér také usoudil, že brzké nové parlamentní volby, o kterých se kvůli výsledkům hlasování začalo spekulovat, by současné problémy Itálie nevyřešily.

Brusel a Berlín si podle britské zpravodajské stanice BBC přejí, aby vítězný středolevý blok Piera Luigiho Bersaniho vytvořil vládní koalici s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho, přestože ti skončili až čtvrtí.

Italové se vzbouřili proti úsporným opatřením

Italský ekonomický analytik Stefano Zamagni řekl, že výsledek hlasování ukázal, že velká část Italů je naštvaná z následování politiky úspor, kterou prosazují severní evropští partneři Itálie v čele s Německem. "Hlasování lidí bylo odmítnutím (německé kancléřky Angely) Merkelové a odmítnutím strádání z úspornosti," uvedl expert z Boloně.

Nespokojenost Italů se podle komentářů projevila i nižší volební účastí. Do poslanecké sněmovny přišlo hlasovat 75,1 procenta oprávněných voličů, zatímco ve volbách v roce 2008 to bylo o pět procentních bodů více. Podobně tomu bylo i u hlasování do senátu.

Hlavní fakta

  • Místo dvou silných bloků tři, tradiční elity ztrácejí.
  • Senzační úspěch pro protestní hnutí svérázného baviče a bloggera Grilla tvrdě kritizujícího establishment.
  • Berlusconi "je zpět" - jeho skóre v senátu přináší těžko řešitelný rébus a zásadně komplikuje vznik funkční vlády.
  • Povolební matematika zamotá hlavu nejen Italům, ale i evropským partnerům.
  • Italové se vymezili vůči Montiho éře úspor.
  • Možné scénáře nejasné: mluví se o nových volbách či velké koalici.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.