Nečas ustoupil Peake, VV naopak přitvrdily. Důvěru vládě nedají

25.04.2012 13:42

 

IDnes: Premiér Petr Nečas couvá ze svých požadavků na politiky kolem Karolíny Peake. Po jednání vlády řekl, že nebude chtít jejich písemný závazek věrnosti. Kabinet formálně stvrdil, že v pátek požádá Sněmovnu o vyslovení důvěry. Věci veřejné už avizovaly, že jí důvěru svými osmi hlasy nevysloví. To ji ale nemusí ohrozit.
"Nevidím důvod, aby poslanci něco podepisovali. Stačí mi slovo. Když člověk řekne, že bude podporovat vládu a její program," řekl premiér Petr Nečas po jednání vlády.
Spolupráci mezi Karolínou Peake, ODS a TOP 09 nečeká ani nové znění koaliční smlouvy. "Povedeme v těchto dnech jednání o formálních procedurách. Předpokládám, že si pouze potvrdíme, že nebudeme měnit vládní prohlášení a budeme dodržovat stávající koaliční smlouvu," komentoval další vývoj Nečas.
Přitom v minulých dnech hovořil Nečas o podmínce založení nového poslaneckého klubu a deseti jménech, které má Peake sehnat. "Grémium ODS za řešení situace považuje jedině institucionální dohodu založenou na spolupráci tří poslaneckých klubů," řekl premiér ve čtvrtek po poradě s šéfy regionálních sdružení občanských demokratů v Kramářově vile (více o závěrech grémia ODS čtěte zde).
Peake ve středu zopakovala, že dostatečný počet politiků k vytvoření nového poslaneckého klubu nemá. Vládě ale může slíbit loajalitu nejméně jedenácti lidí. "Osm poslanců vyjádřilo ochotu vytvořit nový poslanecký klub. Další minimálně tři poslanci řekli, že budou hlasovat pro důvěru vládě," rekapitulovala stav vicepremiérka.
 
Důvěra od poslanců nemusí zažehnat předčasné volby
Vláda ve středu schválila usnesení, kterým žádá o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnu. "Pověřila mě, abych tuto žádost předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny k dalšímu projednání," uvedl Nečas.
Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová svolala schůzi na desátou hodinu dopoledne.
Na žádosti o vyslovení důvěry se koalice dohodla kvůli přerušení spolupráce s Věcmi veřejnými. Poslanecký klub VV se začal rozpadat poté, kdy odchod ze strany oznámila někdejší první místopředsedkyně strany Peake. Spolu s ní odešli z VV i další politici. Peake nyní pracuje na založení nové politické strany.
Poslanci už v úterý po několika minutách jednání přerušili svoji schůzi. Požádala je o to ODS. Politici této strany, TOP 09 a platformy Peake se dohodli, že nebudou projednávat například církevní restituce, dokud nebude mít vláda za sebou hlasování o své budoucnosti. "Budeme pokračovat až s jasným mandátem," řekl po jednání vlády ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.
Už počet zvednutých rukou pro přerušení schůze naznačil, že budoucí koalice má dostatečný počet hlasů. Pro přerušení jednání hlasovalo sto politiků. Kabinet ve Sněmovně disponuje ještě více hlasy, protože z úterního jednání se omluvili ministři Leoš Heger a Karel Schwarzenberg.
Podle Nečase ovšem ani případné vyslovení důvěry neznamená automatické zažehnání předčasných červnových voleb. Na ně by došlo, pokud by koalice měla ve Sněmovně "nevládnutelnou většinu". To znamená, že by pro koaliční návrhy hlasovalo například jen 101 poslanců, což je těsná většina.
Autor: Hana Válková
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.