Německo: Zóna volného obchodu mezi USA a EU bude přínosem

26.02.2013 14:29

PatriaOnline: Ministři zahraničí USA a Německa John Kerry a Guido Westerwelle se dnes v Berlíně shodli, že plánovaná zóna volného obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií bude mít pro obě strany velký přínos. Budoucnost násilím zmítané Sýrie chtějí Washington i Berlín řešit ve spolupráci se syrskou opoziční koalicí. 

"Dohoda o volném obchodu přinese na obou stranách Atlantiku růst a nová pracovní místa. A tohoto růstu bude možné dosáhnout bez nových dluhů. Jsme proto zajedno, že transatlantická dohoda o volném obchodu je potřebná," prohlásil Westerwelle, který se vyslovil pro to, aby jednání EU s USA začala do léta. 

"Chceme posilovat vzájemný obchod, vytvářet pracovní místa pro Němce, pro Američany a pro všechny Evropany tak, aby se ekonomika zotavila a byla ještě silnější v Evropě i v Americe. Proto je pro nás tak důležitá komplexní transatlantická dohoda o volném obchodu a investicích," doplnil Kerry, který je na své první cestě po Evropě po nástupu do úřadu. 

K dojednání zóny volného obchodu nedávno vyzval americký prezident Barack Obama ve svém poselství o stavu unie. Předseda Evropské komise José Barroso poté oznámil, že rozhovory by měly začít do konce června. Jejich výsledek se očekává do dvou let a Brusel si od dohody slibuje posílení evropské ekonomiky o půl procenta. 

Kerry s Westerwellem jednali také o dění v Sýrii. "Situace v Sýrii nás nadále naplňuje zděšením. Mezinárodní společenství má za povinnost zasadit se o ukončení tohoto konfliktu," prohlásil německý ministr zahraničí. Stejně jako jeho americký protějšek vkládá naděje na posun do čtvrteční schůzky s představiteli spojené syrské opozice v Římě. 

"S ohledem na budoucnost Sýrie vidíme klíčového partnera v syrské opoziční národní koalici. Ve čtvrtek se v Římě budeme společně radit o dalších krocích, abychom národní koalici posílili a abychom vytvořili tlak na politické řešení (konfliktu)," uvedl Westerwelle. "Tam (v Římě) uvidíme, jaké máme možnosti, abychom hráli aktivnější roli," doplnil ho Kerry, který ocenil vyslání německých raket Patriot na turecko-syrskou hranici. 

Nový šéf americké diplomacie dnes v Berlíně ještě setká s kancléřkou Angelou Merkelovou a také s ruským ministrem zahraničím Sergejem Lavrovem.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.