Německý odklon od jádra by mohl stát astronomických 25 bilionů

21.02.2013 13:02

CT24: Berlín - Reforma energetického sektoru a náklady s ní spojené by se v Německu mohly vyšplhat až na bilion eur (v přepočtu zhruba 25 bilionů korun). Tuto sumu přiblížil německý ministr životního prostředí Peter Altmaier. Západní soused Česka se předloni rozhodl opustit jadernou energii a v rámci nové strategie "Energiewende" se hodlá soustředit na obnovitelné zdroje.

eter Altmaier, německý ministr životního prostředí 

"Náklady na naši energetickou reformu a restrukturalizaci dodávek energie by mohly do konce třicátých let tohoto století dosáhnout miliardy eur."

Zdroj: Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Náklady na reformu energetiky by ovšem mohlo snížit omezení dotací pro producenty energie z obnovitelných zdrojů.

 

Ministr Altmaier minulý týden prohlásil, že se vláda v březnu pokusí se spolkovými zeměmi dohodnout na plánech na omezení růstu cen energie. Podle analytiků investiční banky Macquarie německému trhu s elektřinou uškodila silná podpora obnovitelných zdrojů, která jde proti zájmu spotřebitelů. Maloobchodní ceny se budou podle analytiků dál zvyšovat, aby pokryly náklady na výstavbu solárních a větrných elektráren a jejich připojování do sítě.

V reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima vyřadilo Německo v březnu 2011 na tři měsíce z provozu sedm jaderných reaktorů postavených před rokem 1980. Následně německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu. Zbylá jaderná zařízení v zemi mají být odstavena nejpozději do roku 2022.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.