Noví bohatí přicházejí…

25.02.2013 14:18

PatriaOnline: Svět se mění, to je jasné. Riziko je nová jistota. O tom to bylo minule. Dnes si povíme, kdo jsou noví bohatí. Těch bude čím dál více a bude jim patřit budoucnost. Je to model, který může vytvořit bohatých více než dnes. Není totiž jen o absolutním množství peněz. 

Definice nových bohatých pochází od Timothy Ferrisse, který je popsal ve svém bestselleru Čtyřhodinový pracovní týden. Tady jsem vybral jejich klíčové znaky: 

1. Nepracovat jen pro práci samu. Dělat jen nezbytné minimum nutné pro dosažení maximálního efektu. 

2. V průběhu celého života odcházet na pravidelné minidůchody. Jejich cílem není nečinnost, ale věnovat se intenzivně koníčkům a cestovat. 

3. Být vším, čím chceme. Nikoliv koupit si všechno, co chceme. Nebýt ani šéfem ani zaměstnancem, ale vlastníkem. 

4. Těšit se z vyšší kvality vykonané práce a nezatěžovat se zbytečnostmi. 

Pokud použijete „multiplikátor svobody“ jako kritérium, investiční bankéř, který pracuje 80 hodin týdně a vydělá půl milionu dolarů ročně, je méně výkonný (a bohatý) než zaměstnaný nový bohatý, který pracuje čtvrtinu té doby a vydělává 40 000 USD ročně, ale může se zcela svobodně rozhodovat, kdy, kde a jak žít. Skutečnou moc představují totiž možnosti volby. 

A zde jsou základní pravidla nových bohatých: 

1. Důchod je jen pojistka proti fyzické (či psychické) neschopnosti pracovat. Nejhorší možný scénář nikoliv cíl! 

2. Zájmy a životní energie mají cyklickou povahu. Chceme-li vzkvétat, musíme střídat období aktivity a odpočinku. Jinak předčasně zestárneme kvůli pracovnímu vytížení a hektolitrům vypité kávy. 

3. Méně pracovat neznamená být líný. Většina společnosti se s tím obtížně smiřuje, protože naše kultura má sklon oceňovat osobní oběti, nikoliv osobní produktivitu. 

4. Žádný čas není ten správný. Pokud považujete něco za důležité, prostě to udělejte. 

5. Žádejte o odpuštění, ne o svolení. A to v případě, že to, co chcete udělat, má na lidi kolem devastující účinky. Rodiče, partneři, přátelé i šéfové se mohou naučit přijímat věci, které emociálně odmítají akceptovat. 

6. Klaďte důraz na své přednosti, nikoliv na nedostatky. Většina lidí zvládá pár věcí, zatímco v ostatních jsou mizerní. Využívat své přednosti je mnohem výnosnější a zábavnější. 

7. Relativní příjem je důležitější než absolutní. Ti nejlepší z nových bohatých vydělávají nejméně 5 000 USD za hodinu, ale netráví prací zbytečně mnoho času. 

8. Stres může být dobrý i špatný. Noví bohatí vyhledávají ten dobrý, který je žene kupředu. 


Důvod, proč tady o nových bohatých mluvím, je mj. ten, že obchodování na burze vám dává šanci se zařadit mezi nové bohaté. Cesta je to nesnadná, ale možná. Ostatně vím, o čem mluvím. 

Hodně štěstí! 

Investor 

Zdroj: Tymothy Ferriss – Čtyřhodinový pracovní týden

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.