Sníh vystřídají mrazy, meteorologové tak varují před náledím

10.12.2012 12:24

CT24: Praha – Do Česka by se měly znovu vrátit mrazy, a tak meteorologové varují před náledím i závějemi a sněhovými jazyky. K večeru by pak teploty mohly klesnout k minus pěti stupňům. Namrzlé silnice a chodníky můžou zkomplikovat provoz v Čechách, v Kraji Vysočina a na jihu Moravy. Ve zmiňovaných oblastech proto až do zítřejšího dopoledne platí výstraha. Počasí, zejména silné sněžení, již od rána komplikuje dopravu na silnicích a také železnici.

Sníh zasypal během noci celou republiku a na většině míst sněží i přes den. Nadílka se nevyhnula ani nížinám. "Nový sníh zaznamenalo 84 procent všech stanic od horských až po nižší polohy. Nejvíc sněžilo v Karlovarském kraji, kde napadlo v průměru 12 centimetrů nového sněhu. V Praze nasněžilo v průměru šest centimetrů nového sněhu," oznámil Český hydrometeorologický ústav.

Na stanicích s nadmořskou výškou pod 400 metrů spadlo přes noc průměrně 3,1 centimetru nového sněhu, například Ústí nad Labem, Kočkov nebo Plzeň Bolevec ale hlásí deseticentimetrovou vrstvu sněhu. Pražské Kbely a také Teplice měly ráno o osm centimetrů více než večer.

Sníh padá, doprava vázne

Dopravní kalamita se významně projevila na železnici, zejména na koridoru mezi Prahou a Českou Třebovou. Kromě něho se během dopoledne vyskytly poruchy i na dalších hlavních tratích – například z Prahy do Plzně nebo na západním nádraží v Ústí nad Labem.

Výstrahy ČHMÚ:

Varování před náledím, závějemi a sněhovými jazyky platí již od neděle až do úterních 10:00. Týká se většiny krajů s výjimkou Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Vyhlášena je od neděle ještě jedna výstraha, která se naopak týká pouze Moravskoslezského kraje, konkrétně Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Nadále platí upozornění na vznik smogové situace.

Na území hlavního města mají za sebou náročnou noc řidiči desítek vozů technických služeb, kteří připravovali metropoli na ranní dopravní špičku. Ta ovšem byla v době sněhové kalamity pro řidiče tradičně příjemná, protože leckdo raději nevyjel. I po osmé hodině tak byl bez zdržení průjezdný například Nuselský most. Riziko spojené s prudkým sněžením ale vystřídalo jiné, meteorologové totiž teď varují před náledím. 

Jízdu po středočeských silnicích komplikují hlavně sněhové přeháňky, které jsou hlášeny především z Příbramska. Řidiči musejí místy počítat také s ujetou vrstvou sněhu, s potížemi se mohou potýkat hlavně na menších komunikacích. Na Rakovnicku se potom objevují sněhové jazyky.

 

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem se vytvořila především na silnicích druhé a třetí třídy také na Berounsku. Hlavní tahy a dálnice většinou pokrývají zbytky sněhu po chemickém ošetření. Teploty v kraji se pohybují od minus čtyř do jednoho stupně Celsia, na většině území vane slabý vítr. 

Jedna silnice byla ráno uzavřena v Plzeňském kraji, konkrétně na Domažlicku. Komunikace II/195 byla nesjízdná mezi Poběžovicemi a Postřekovem. Neprojela by ovšem ani rolba, protože na cestě uvázl linkový autobus a několik aut a přehradily ji. Silničáři v kraji varují také před sněhovými jazyky, které se mohou tvořit hlavně na Tachovsku.

Karlovarském kraji, kde do nedělního večera hustě sněžilo a ráno opět začalo, nejsou zatím hlášeny žádné komplikace. "Silnice jsou zatím sjízdné, jen někde se místy doprava nakrátko zastaví. Situace je horší spíše v nižších polohách," popsal vedoucí zimní údržby Josef Bulka.

Prakticky stejná situace je i na Vysočině. V kraji se objevují sněhové přeháňky a na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích je ujetá a místy nová vrstva sněhu krytá posypem. Dohlednost je vlivem přeháněk snížená. Všechny silnice jsou ale také sjízdné, řidiči však musí jízdě věnovat maximální pozornost, doporučují silničáři. Ti jsou v terénu s veškerou technikou. "Po celou noc bylo venku 116 sypačů a 66 traktorů s radlicemi," upřesnila Jiřina Wölzlová z krajského dispečinku Správy a údržby silnic. 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.