Sonda objevila na Marsu suchý sníh

18.09.2012 13:57

Novinky: Americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter zkoumající Mars si připsala přelomový objev. Prostřednictvím satelitních snímků získala důkazy, že na rudé planetě padá sníh. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Družice, která obíhá kolem Marsu od března 2006, zaznamenala mraky suchého ledu a fujavici při přeletu nad Jižním pólem. Získala tak důkazy, že součástí atmosféry na Marsu jsou i oblaka plná suchého ledu. Jde o první potvrzené sněžení mimo Zemi.

Přítomnost mraků a zmrzlého oxidu uhličitého v mracích naznačuje, že na Marsu jsou podmínky jiné, než se dosud předpokládalo. Oxid uhličitý v pevném skupenství, díky využití při chlazení známý jako suchý led, mrzne při minus 125 stupních Celsia.

„Můžeme s jistotou tvrdit, že mraky v marťanské atmosféře tvoří vločky oxidu uhličitého. Jsou dostatečně objemné na to, aby zasněžily povrch,“ řekl serveru NASA Paul Hayne, šéf týmu z Laboratoře Jet Propulsion.

O tom, že na Marsu je stálá bílá čepice suchého ledu, astronomové vědí už dávno. Záhadou zůstávalo, jak se každou zimu rozrůstá: tedy, zda na Marsu sněží, nebo se zasněžené části zvětšují, protože oxid uhličitý mrzne až na povrchu.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.