Soros navrhuje, aby Řecko a Portugalsko opustilo eurozónu

10.01.2012 11:02

 

Euroactiv: Evropské instituce selhaly při řešení řeckých dluhových potíží, a jako nejlepší řešení se proto v současné době jeví odchod Řeků z eurozóny a Evropské unie. V dnešním rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel to navrhl americký finančník a miliardář maďarského původu George Soros. 

„Evropa, euro a finanční systém by mohly řecký odchod přežít,“ řekl. A stejně tak by se podle jeho slov stalo i v případě vyloučení Portugalska, které se obdobně jako Řecko dostalo do situace, kdy kvůli výši svého veřejného zadlužení bylo nuceno požádat o mezinárodní pomoc. 

Velkou část viny za současný stav situace nesou podle finančníka evropští politici, kteří nehledají skutečné řešení krize, ale místo toho se pouze pokoušejí získat čas. 

„Ale někdy čas pracuje proti vám, zvláště tehdy, když se odmítnete postavit problémům přímo a vysvětlit veřejnosti, co je v sázce,“ řekl Soros, který se proslavil útokem na libru na počátku devadesátých let, jenž mu údajně vydělal miliardu dolarů.

Nyní je to na Němcích

Osud jednotné měny euro leží nyní v rukou nejsilnější evropské ekonomiky, kterou je Německo, prohlásil také osmdesátiletý finančník. „Němci jsou nyní v pozici, kdy mohou Evropě diktovat, jakým způsobem krizi eura vyřešit,“ dodal.

Jedním z takových řešení by mohlo být vydávání společných evropských dluhopisů, tzv. eurobondů, kterému se brání především právě Německo. Obává se totiž vysokých nákladů, které by měly dopad na jeho veřejné finance.

Soros je ale přesvědčen, že by to měl být právě Berlín, který by měl převzít zodpovědnost za definici pravidel jejich emitování. 

„Německo si musí uvědomit, že neexistuje jiná možnost, než euro ubránit. Čím déle to bude trvat, tím vyšší cenu bude muset zaplatit,“ myslí si Soros.

Ač jeho země stojí mimo eurozónu, o přikročení k vydávání společných evropských dluhopisů jakožto cestě ze současné krize ven hovořil nedávno i britský ministr financí George Osborne.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.