ÚOOZ vyšetřuje několik lidí z justice, například kárně potrestaného Havlína

22.02.2013 14:34

CT24: Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřuje několik lidí z řad justice. Podle informací České televize jde mimo jiné o Ondřeje Havlína, soudce Obvodního soudu pro Prahu 2, který byl v minulosti kárně potrestán za pokus o ovlivnění kolegyně. Ministr spravedlnosti Pavel Balžek už proti Havlínovi vede řízení, aby mu dočasně pozastavil funkci. Detektivové začali vyslýchat podezřelé ve čtvrtek, teď prohledávají veřejné budovy a hledají potřebné dokumenty. Policie nechce vyšetřování blíže komentovat. 

Informaci o vyšetřování Havlína potvrdil i Obvodní soud pro Prahu 2. Loni v květnu ho Nejvyšší správní soud kárně potrestal snížením platu za to, že se snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky. Jeho hlavním proviněním ale bylo to, že se pokusil ovlivňovat soudkyni Danielou Reifovou, která případ soudila. Havlín tehdy s rozhodnutím NSS zásadně nesouhlasil. Do spisu prý nahlížel, ale to zakázané není. Podle svých slov v něm nic neměnil.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že probíhající policejní úkony se týkají "několika lidí z justice". Bližší údaje zveřejní až o víkendu. Případem už se zabývá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). "Ministr neprodleně zahájí řízení o dočasném zproštění výkonu funkce soudce. Nic víc mu zákon neumožňuje," uvedla Blažkova mluvčí Štěpánka Čechová.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.