Velká Británie přišla o nejvyšší rating od Moody's. Opozice chce kroky pro podporu růstu

25.02.2013 12:52

PatriaOnline: Mezinárodní ratingová agentura Moody's (48,27 USD, 1,69%) snížila Velké Británii rating z nejvyššího stupně "AAA" na "AA1" kvůli slabému růstu ekonomiky. Moody's tak učinila až po pátečním závěru obchodování, takže reakce trhu bude jasná až dnes. Podle ministra financí George Osbornea je nyní třeba ještě intenzivněji pokračovat v úsilí o řešení dluhových problémů. 

Osborne ještě nedávno označoval stupeň AAA za ocenění své finanční politiky, nicméně s blížícím se snížením ratingu dával hodnocení agentury Moody's stále menší význam. Dvě ostatní agentury - Fitch a Standard & Poor's - britský rating nesnížily, ale jejich hodnocení je spojeno s negativním výhledem. 

Praktický dopad snížení ratingu bude podle britských analytiků malý. Howard Archer z ústavu IHS Global Insight uvedl, že ve světě už dnes stejně existuje jen málo států s nejvyšším hodnocením AAA. "Negativní dopad na britskou ekonomiku tak bude omezený," soudí Archer. 

Britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zaznamenala pokles o 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle mnohých expertů a opozičních labouristů by tak britská vláda měla zmírnit škrty a více podpořitekonomický růst

Osborne o víkendu prohlásil, že "snížení (ratingu) je tvrdou připomínkou dluhových problémů, jimž Británie čelí". Vláda podle něj bude pokračovat v programu, který už snížil deficit rozpočtu o čtvrtinu, přinesl rekordně nízkou úrokovou míru a vytvořil rekordní množství nových pracovních míst. 

Podle labouristické opozice ale vládní program nefunguje a Osborne by měl přesedlat z politiky snižování deficitů na prorůstová opatření. Mluvčí labouristů Ed Balls dnes řekl, že vláda by na snížení ratingu měla reagovat zvýhodněním půjček, aby povzbudila ekonomiku. "Jejich plán nezafungoval, premiér (David) Cameron by si měl položit otázku, jak změnit hospodářskou politiku ve prospěch národa," řekl Balls.

Odebrání nejvyššího ratingu "AAA" ze strany Moody's se již v listopadu nevyhnula Francie. Již v roce 2009 o nejlepší známku přišlo Irsko a o rok později i Španělsko.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.