Zadlužená Tatra v exekuci, výroba není v ohrožení

21.02.2013 13:35

CT24: Kopřivnice - Automobilka Tatra, výrobce nákladních vozidel, čelí kvůli dluhům exekuci. Nařídil ji Okresní soud v Novém Jičíně. Oprávněným subjektem je společnost Composite Com, která má vůči Tatře pohledávku 650 milionů korun. Exekutor vydal příkaz, který se týká prodeje kopřivnického podniku. Vyplývá to z informací v internetovém Obchodním rejstříku firem. Dražební jednání se má konat 15. března v sídle exekutorského úřadu Cheb. Výroba Tatry prý není ohrožena.

Podle soudního usnesení chebského exekutora Davida Koncze byla zjištěna cena podniku ve výši přibližně 300 milionů korun. Dražební jistota činí 100 milionů a výše nejnižšího podání zhruba 200,2 milionu korun.

Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. 

Jejich společnost Black River nyní drží 51 procent akcií, téměř 41 procent pak má Tatra Holdings, drobní akcionáři vlastní dohromady přibližně osm procent akcií. V roce 2010 snížila svou ztrátu o 555 milionů na 158 milionů korun. Celá skupina Tatra včetně dceřiných firem snížila svou ztrátu meziročně o 470 milionů na 119 milionů korun. Údaje za rok 2011 ani 2012 ale zatím nezveřejnila.

 

  • Tatra
    Tatra
    autor: Lidové noviny/František Vlček, zdroj: ISIFA
  • Tatra Aleše Lopraise
    Tatra Aleše Lopraise
 

Obchodní společnost TATRA, a. s., se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Od svého vzniku sídlí ve městě Kopřivnice. Tatra nabízí celkem 6 základních modelových řad pro civilní i speciální a vojenské využití, píše se na webových stránkách společnosti.

Mezi významná obchodní teritoria společnosti patří Rusko, bývalé země SNS, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie, USA a Evropa. V rámci Česka dodává Tatra vozidla zejména Armádě České republiky. Úspěchů dosáhly také posádky Tater ve známé Rallye Dakar.

 

TATRA, a. s., má dvě dceřiné společnosti - Taforge, a. s., a Tafonco, a. s. Nosným výrobním programem jsou těžká nákladní off-road vozidla a automobily pro kombinovanou přepravu terén-silnice, které jsou v rámci zvyšujících se zákaznických požadavků neustále zdokonalovány. Významnou výhodou společnosti TATRA, a. s., nejen v oblasti vývojových, ale rovněž výrobních kapacit, je vysoká úroveň lidského potenciálu.

Těžká nákladní vozidla z Kopřivnice jsou pověstná díky své průchodivosti nejtěžšími terény v extrémních klimatických podmínkách, vysoké spolehlivosti a vynikajícím užitným vlastnostem. TATRA se přizpůsobí třeskutým mrazům i abnormálně vysokým pouštním teplotám.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.