Žalobce podal stížnost proti kauci, Rathovi právníci zrušili tiskovku

23.08.2012 12:13

ČT24: Praha - Státní zástupce podal stížnost proti nařízení Okresního soudu Praha-východ o přípustnosti čtrnáctimilionové kauce na propuštění Davida Ratha. Podle státního zástupce nemá být vůbec možné propuštění z vazby, důvody útěku a pokračování v činnosti podle něj tak stále trvají. Případ proto bude řešit krajský soud v Praze, který už jednou vyšel v otázce vazby státnímu zastupitelství vstříc. Stížnost zvažují i Rathovi právníci, kteří s ním ještě včera jednali v litoměřické vazební věznici. Ti se ale zatím stále nerozhodli, zrušili navíc i odpolední konferenci. Čas ohradit se proti kauci mají ale jen do dnešní půlnoci.

 

"Domáháme se rozhodnutí, že se peněžitá záruka nepřijímá a žádost o propuštění se zamítá," řekl středočeský státní zástupce Petr Jirát. Zastupitelství se podle něj neohrazuje proti konkrétní částce, ale proti kauci obecně. Rath by podle něj v případě propuštění sice riskoval, že pokud by podmínky odchodu na svobodu porušil, kauce by propadla státu, to by už ale bylo podle Jiráta pozdě, protože by byl Rath na svobodě.

Rathův obhájce považuje situaci za bezvýchodnou

Podat stížnost mohou také Rathovi advokáti, přičemž dneškem končí lhůta na rozmyšlenou.Rathův obhájce Adam Černý ve středu uvedl, že situaci považuje za bezvýchodnou a o dalším postupu se s klientem radí. Soudce Jiří Wažik, který o přípustnosti finanční záruky ve výši 14 milionů korun za propuštění Ratha na svobodu v pondělí rozhodl, zatím stížnosti ani jedné ze stran neobdržel. Předpokládá, že pokud by se proti jeho verdiktu postavil i poslanec, zašle spis již nyní středočeskému krajskému soudu a zruší zářijový termín vazebního jednání.

Při pondělním jednání nabídli za bývalého hejtmana kauci jeho otec Ratmír a partnerka Renata Horká. Každý měl připraveno půl milionu korun. Dalších více než 30 lidí se pak za Ratha zaručilo písemně. Poslanec zatím zůstává ve vazbě kvůli obavě, že by mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti.

 

V červenci policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Rath by chtěl sledovací náramek, ve vězení píše thriller

Rath v obsáhlém dopise pro MF Dnes napsal, že na sobě nechá testovat třeba sledovací náramek. "Od svých dětí a 81letého otce utéci nemohu. To by bylo stejné jako vězení - nemohl bych být s nimi a stal bych se celoživotním štvancem bez domova. Proto nabízím veškeré záruky - odevzdání pasu, denně se hlásit, sledovací náramek, tedy cokoli," sdělil Rath v dopise, který poskytl z vězení.

Věří, že by jej mohlo ministerstvo spravedlnosti zařadit do programu, v němž na 25 vězních testuje nové sledovací zařízení. Náramky jsou však určeny jen pro odsouzené k domácímu vězení, ne pro lidi ve vazbě. I když se plánuje rozšíření, Ratha se už zřejmě týkat nebude.

Rath také deníku potvrdil, že ve vazbě píše třaskavou knihu. "Snad se mi podaří politický thriller ze skutečných událostí. Pracovní název je Absurdní proces," napsal Rath v korespondečním rozhovoru z vazby.

 

Hlavní fakta

  • Stíhaný David Rath měl podle policie dostat na úplatcích dalších devět milionů korun.
  • Uplatit jej měla bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott.
  • Policie opírá své podezření mimo jiné o další odposlechy.
  • David Rath byl 14. května ve 20:00 zadržen policií na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Podle policie jde o úplatek.
  • Ratha už policie obvinila z korupce při zakázce na opravu buštěhradského zámku, od půlky května je ve vazbě.
  • Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.
  • David Rath 5. června vystoupil ve sněmovně, poslanci ho poté 183 hlasy vydali k trestnímu stíhání.
  • Rath rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD, poslanecký mandát si ponechal.
  • David Rath prozatím zůstává ve vazbě. ÚS v červnu odmítl stížnost proti trestnímu stíhání. V červenci podal další.
  • Okresní soud Praha-východ stanovil obviněnému Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun.
  • Státní zástupce podal stížnost proti nařízení kauce na propuštění Davida Ratha.
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.