Zapomeňte na rally, hrozí výrazná korekce, varovala JPMorgan před emerging market

21.02.2013 12:56

PatriaOnline: Za včasné varování lze označit včerejší upozornění analytiků JPMorgan (48,61USD, -1,70%) před „značnou korekcí“ emerging markets, kam se řadí i Česká republika. Investorům dali i pár tipů, jak se ubránit propadu. Detaily ze zprávy dnes dopoledne zveřejnila agentura Bloomberg poté, co klíčový index MSCI Emerging Markets ranním propadem o 1,3 procenta odevzdal veškeré letošní zisky. 

„Fundamenty a technické nástroje naznačují oslabení,“ upozornil Adrian Mowat, hlavní stratég pro oblast emerging markets u JPMorgan. Dokládá to mimo jiné srovnání dosavadního průběhu výsledkové sezóny za poslední kvartál loňského roku. Zatímco u společností spadající do indexu MSCI Emerging Markets svým hospodařením nedosáhlo na očekávání trhu 62 procent, v případě celosvětového MSCI World Index to bylo jen 34 procent firem. MSCI World Index si tak od začátku roku dokázal připsat již 4,4 procenta. 

„Nevidíme žádný blízký katalyzátor možné změny podmínek (na trzích), a proto se obáváme, že emerging markets mohou nadále zaostávat za výkony ostatních trhů,“ cituje Mowata agentura Bloomberg. 

Klientům JPMorgan se tak ve včerejší zprávě dostalo doporučení jak čelit potenciálním ztrátám. Stratég této investiční banky radí využít opcí chránících před poklesem akciového trhu a (preventivně) prodat akcie, které jsou nejvíce citlivé na výkyvy trhu – tedy mají vysokou betu. 

Investoři, kteří navzdory varování JPMorgan, chtějí investovat na emerging markets by podle Adriana Mowata měli vsázet na „kvalitu“ a vybírat si společnosti s vysokou návratností vlastního kapitálu (RoE). Doporučení „overweight“ značící očekávání stratégů, že dané trhy předčí výkon celého indexu MSCI Emerging Markets Index, si vysloužily jen tyto země: Turecko, Indie, Mexiko, Indonésie, Thajsko, Filipíny a Peru. 

Nouriel Roubini na konci ledna na finančním fóru v Davosu označil Českou republiku, Polsko (dále Chile, Kolumbii, Filipíny) mezi "success story", ale varoval, že narůstající role státu zejména v ekonomikách BRIC může tento úspěch zhatit. Index pražské burzy je ale nyní mezi nejhůře si vedoucími ukazateli výkonnosti v rámci emerging markets. Od začátku roku do dnešního ranního 2,5% propadu totiž odevzdal již přes 6 procent.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.