Zavedený systém

03.12.2012 20:21

 

Rok už pomalu je za námi, je tu adventní čas  s blížícími se Vánoci a pak i Novým rokem,který se kvapem blíží.

5.12 tu je Mikuláš s Čertem. Oba  spolu jsou protiklad dobra a zla. V tento den se spolu spojí aby spolu hodnotili lidské zlo a dobro jednotlivých lidí.

Všechen ten čas teď je takový jakoby splašený  a vše kolem zdá se mi nás čím dál tím více ovlivňuje v dobrém i zlém.

Je zdá se na nás jak se s tím vším  okolo nás i vně nás popereme. Jak dokážeme dalo by se říci  v tom soustavném chaosu žít či jen přežívat……

Fakt je ten, že hodnoty života se jaksi mění a kdo si to uvědomí dříve má více výhod, které se ale postupně mohou zas  za několik málo okamžiků změnit o 180 stupňů. Zdá se ,že v tomto našem světě nic není stálé, zavedené  normy přestávají být normou, zákony zákonem a pravda pravdou…..Zdá se vše relativní a variabilní….Jak s tím vším se má člověk vyrovnat ,natož když právo není pro všechny stejné…. je přetvářeno a utvářeno pro určenou jaksi  samolibě říkajíc vyvolenou skupinu lidí.

To  vše spolu s dalším nám  přináší velké otázky dnešního žití. Kdo má pravdu, kdo ne? Kam to vše směřuje…….

Je v možnostech jednotlivce, či skupiny lidí vše to co lidský rod tíží změnit z venku?

Zdá se že z historického hlediska i hlediska dnešních dní,ne.

Vše  tímto zdá se není jen na jednotlivcích. Systém se nezmění, když se nezmění zevnitř. Pak jde o to zda dojde k chaosu či nikoliv.

V 1989 byl  v Československu rozklad systému též zevnitř a žádný chaos nenastal…….Jen se to vše pak jaksi zvrtlo….V tom kdo měl možnost ovládat ovládá stále a ještě více…..

Takže spíše se to v systému upevnilo.

To samé se týká  celosvětového měřítka….jaksi se to nazývá celosvětová globalizace……

Kde je pak prostý smysl demokracie a jak si ji vlastně kdo vykládá. Pravdou je, že již v starém Římě v kolébce demokracie a též i již v starém Řecku bylo mnoho nespokojených filozofů s tím kam se to ubírá. Poučení s toho nebylo, jen ti jedinci museli buď změnit názor či zmizet s povrchu zemského…..byli přímo či nepřímo zavražděni.

Vše co se týče demokracie, proto zdá se mi pouze imaginární a jaksi  pro většinu prostých lidí labilní berličkou v tom, že vládnutí může být i na většině i na těch prostých lidech.

Myšlenka ta je ale zcela zavádějící. Media ovlivňující jaksi mínění a celkový dopad toho všeho pak vyzvedne na podestal  i špatný charakter, který si to dokáže koupit nebo je loutkou zákulisí někoho silnějšího s možností ovlivnit.

Je špatné, že vždy  ať v antice, pak a i teď je možné za peníze ovlivňovat a koupit cokoliv.

Ten kdo má moc má i systém….

Tak to bohužel je a bylo od nepaměti…..Změnit to vše není na prostých lidech, ti se mohou pouze bouřit revoltovat, rezignovat, či se nechat koupit za nějaké pozlátko.

Změnit to ale nedokáží. To se může jen zevnitř. Nikdo ale nezaručí, že pak to může být lepší či ještě horší.

To co mě napadá zdá se nemá žádné východisko, jen to, že člověk  v tom se musí nějak naučit žít a neztratit charakter i když to je jaksi těžké i když si to nikdo v důsledcích neuvědomuje.

RH

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.