Žokej Váňa se zranil při pádu z koně

26.04.2012 12:32

 

Novinky: Při pádu z koně na Karlovarsku utrpěl ve čtvrtek zranění žokej Josef Váňa. Karlovarští záchranáři mu vyjížděli pomoci k vrchu Vladař.
"Zraněného převážíme se zlomeninou stehenní kosti do fakultní nemocnice v Plzni," uvedla mluvčí krajské záchranné služby Barbora Silná a upřesnila, že zraněným je Josef Váňa starší.
Váňa je ve světě koňských dostihů legendou, pyšní se osmi vítězstvími ve Velké pardubické i mnoha dalšími jezdeckými a trenérskými úspěchy. V roce 2009 mu byla  udělena Medaile Za zásluhy.
Váňa je podle profilové stránky ve Wikipedii pověstný svým nezdolným životním optimismem, se kterým čelí i mnohým zraněním, jimž se při svém povolání nemůže vyhnout. Jak sám říká, není snad v jeho těle jediná kost, kterou by neměl někdy zlomenou.
Nejvážnější zranění utrpěl na dostizích v německém Iffezhaimu u Baden-Badenu 5. června 1994. Při dostihu na jedné překážce spadl z Verona a kůň jednoho z dalších jezdců dopadl hřbetem na něj. Váňa utrpěl těžký otřes mozku, mnohačetné zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená.
Během převozu do nemocnice se mu několikrát zastavilo srdce a nastala klinická smrt. I přes prvotní skeptické stanovisko lékařů se uzdravil a druhý den po návratu z nemocnice seděl v sedle koně Matia Mou. Dva měsíce po úrazu se Váňa opět postavil na start dostihu a v říjnu startoval ve Velké pardubické.
 
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.